H NASA έκανε πρόσφατα γνωστό ότι θα συγκροτήσει μία ομάδα από ανεξάρτητους ερευνητές το Φθινόπωρο για να μελετήσει τις παρατηρήσεις αγνώστων εναέριων φαινομένων ή UAPs που αποτελεί τον ενημερωμένο όρο για τα UFOs.

Η Εθνική Διοίκηση Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να μελετήσει αυτές τις θεάσεις υπό επιστημονική προοπτική ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα UAPs είναι εξωγήινης προέλευσης».

Η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τον αστροφυσικό David Spergel υπό τη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών (Science Mission Directorate) της NASA θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τα δεδομένα που υπάρχουν για τα UAPs αλλά και να προσδιορίσει τρόπους για να λαμβάνει δεδομένα για UAPs στο μέλλον. Η NASA σημείωσε ότι οι περιορισμοί στις παρατηρήσεις καθιστούν δύσκολη υπόθεση να καταλήξουμε σε λογικά συμπεράσματα όσον αφορά την προέλευση των UAPs. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν επίσης να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο «η NASA μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να προωθήσει την επιστημονική κατανόηση των UAPs». Η μελέτη θα είναι δημόσια και ανοικτή σε όλους σύμφωνα με τον Thomas Zurbuchen, τον αναπληρωτή βοηθό διοικητή στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών στη NASA.

Η NASA λέει ότι η μελέτη των παρατηρήσεων UAPs όντως ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της διαστημικής υπηρεσίας, παρόλο που οι εξωγήινοι είναι απίθανο να είναι εξωγήινης προέλευσης. Η διάκριση μεταξύ UAPs που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα ή ενδεχομένως από κάποιο είδος τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για έναν από τους λιγότερο γνωστούς στόχους της NASA: την προστασία της αεροπορικής ασφάλειας. Αν και η NASA είναι γνωστή για την εξερεύνηση του διαστήματος, το πρώτο «A» στη NASA σημαίνει άλλωστε αεροναυπηγική ή αεροναυτική. «Ο τρόπος που το σκεφτόμαστε στη NASA εναρμονίζεται με τις αρχές μας για ειλικρίνεια, διαφάνεια και επιστημονική ακεραιότητα» δήλωσε Thomas Zurbuchen κατά τη διάρκεια μίας ζωντανής ομιλίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαστημικών Μελετών των Εθνικών Ακαδημαϊκών Επιστημών. «Δεν αποφεύγουμε να ρισκάρουμε τη φήμη μας» δήλωσε.  

Τα νέα για τη δημιουργία της επιστημονικής ομάδας που θα εκπονήσει τη μελέτη για τα φαινόμενα έρχεται μετά από πολλά χρόνια ισχυρισμών για παρατηρήσεις UFOs, χιλιάδες ιστορίες που βρήκαν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα ή ακόμα και τη δημιουργία ντοκιμανταίρ, ομάδων παρατήρησης κ.ά.

Το 2017, η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε σε άρθρο της, ότι το Πεντάγωνο διέθετε ένα μυστικό πρόγραμμα με την ονομασία «Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP)» το οποίο φέρεται να διερεύνησε τις παρατηρήσεις UAPs που συχνά πραγματοποιούνταν από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας κ.ά. Από ότι φαίνεται το παραπάνω πρόγραμμα είχε τις ρίζες του στο «Project Blue Book», ένα πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), το οποίο ήταν αφιερωμένο στην έρευνα των UFOs. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της εφημερίδας New York Times ακολούθησε ένας ανεμοστρόβιλος ενδιαφέροντος από νομοθέτες και μέσα ενημέρωσης και το 2020, το Υπουργείο Άμυνας δημιούργησε την «Task Force Unidentified Aerial Phenomena» ή «UAPTF» για να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση των UAPs και αργότερα την Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG), την ομάδα που διαδέχτηκε την UAPTF.

Screen_Shot_2022_06_09_at_10.12.38_AM.webp

Αν και η NASA δεν έχει εισέλθει ακόμα επίσημα στη συζήτηση για τα UAPs, ο διοικητής της υπηρεσίας Bill Nelson έχει κάνει πολυάριθμα σχόλια σχετικά με αυτές τις θεάσεις, υπονοώντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχει κάποια απόκοσμη εξήγηση για τις θεάσεις. «Μίλησα με τους πιλότους και ξέρουν ότι είδαν κάτι και τα ραντάρ τους κλειδώθηκαν σε αυτό» δήλωσε ο Bill Nelson κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας που μεταδόθηκε ζωντανά και φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Και δεν ξέρουν τι είναι. Και εμείς δεν ξέρουμε τι είναι. Ελπίζουμε ότι δεν είναι κάποιος εχθρός εδώ στη Γη που να έχει αυτό το είδος τεχνολογίας. Ωστόσο κάτι υπάρχει». 

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Πεντάγωνο δημοσίευσε τη δική του έκθεση σχετικά με την πιθανή προέλευση των UAPs παραθέτοντας πέντε πιθανές εξηγήσεις για τις θεάσεις από τους πιλότους. Αν και οι περισσότερες εξηγήσεις ήταν απλές - όπως φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα κ.ά. – εντούτοις υπήρχε και η εξήγηση «άλλα», για γεγονότα που δεν υπήρξε δυνατότητα να εξηγηθούν.

Στις 17 Μαΐου, μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε ακρόαση για να αξιολογήσει την «UAPTF». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Κογκρέσο διεξήγαγε δημόσια ακρόαση για τα UFOs εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Scott Bray, ο αναπληρωτής διοικητής της ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η UAPTF είχε συγκεντρώσει σχεδόν 400 αναφορές για θεάσεις UAPs. Παρουσίασε επίσης δύο βίντεο με UAPs με το ένα αυτά διάρκειας λίγων δευτερολέπτων να δείχνει ένα μικρό σφαιρικό αντικείμενο να κινείται γρήγορα κατά μήκος της κάμερας. Ο Scott Bray ωστόσο υποστήριξε ότι η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα δεν είναι οι εξωγήινοι. «Όταν πρόκειται για το υλικό που έχουμε, δεν υπάρχει υλικό - δεν έχουμε ενδείξεις που θα υποδήλωσαν ότι πρόκειται για κάτι μη γήινης προέλευσης».

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της υπηρεσίας Bill Nelson ανέφερε ότι είχε μιλήσει στοn Thomas Zurbuchen σχετικά με την εξέταση των θεάσεων UAPs από την NASA υπό επιστημονική σκοπιά. Και πρόσφατα, ο Thomas Zurbuchen επιβεβαίωσε ότι η δημιουργία της ομάδας μελέτης προήλθε από το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό, ο Τύπος και οι πολιτικοί στις προσπάθειες για τα UAPs από το Υπουργείο Άμυνας/Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια. Η NASA εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός για τη μελέτη δεν θα ξεπεράσει τα $100.000 κατά πάσα πιθανότητα.

Screen_Shot_2022_06_09_at_10.11.02_AM.webp

Η NASA υποστηρίζει επίσης ότι η μελέτη της δεν συνδέεται με την UAPTF ή την διάδοχό της, την AOIMSG στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω. Παρόλα αυτά, όταν ανακοινώθηκε η επιστημονική ομάδα που θα μελετήσει τα φαινόμενα, ο Thomas Zurbuchen επισήμανε ότι τα UAPs αποτελούν απειλή για την αντικατασκοπεία και την Εθνική ασφάλεια, δύο τομείς που δεν εμπίπτουν ακριβώς στην δικαιοδοσία και στις αρμοδιότητες της NASA. «Δεν είναι κάτι που κάνουμε για να ζήσουμε» είπε ο Thomas Zurbuchen. «Και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με αυτό στη NASA. Υπάρχουν άλλοι που ασχολούνται με αυτό για να ζήσουν. Αλλά ως έθνος και ως κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν σημασία σε αυτό το σημείο και φαίνεται πως ορισμένα από αυτά επιδεικνύουν προηγμένη τεχνολογία».

Αν και η ερευνητική ομάδα ενδέχεται μελλοντικά να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, επί του παρόντος θα εστιάσει σε δεδομένα που είναι διαθέσιμα δημοσίως. «Δεν έχουμε άδεια για πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και θέλουμε να είναι μια ανοικτή μελέτη» δήλωσε ο David Spergel κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η NASA πρόσφατα. «Επομένως, αυτό στο οποίο θα βασιστούμε, αν και ορισμένα μέλη της επιτροπής θα έχουν πληροφορίες και άδειες για πρόσβαση σε στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν, εντούτοις θα επιχειρήσουμε να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από τα δεδομένα που υπάρχουν σε δημόσια θέα».

Η NASA λέει ότι η μελέτη θα διαρκέσει περίπου 9 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αν και η NASA τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα UAPs έχουν εξωγήινη προέλευση, εντούτοις ο Thomas Zurbuchen δεν απέκλεισε αυτή τη πιθανότητα. «Αν κάποιος με ρωτούσε αν πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για ευφυή ζωή σε ένα από αυτά τα φαινόμενα, θα έδινα μια απάντηση που είναι απολύτως επιστημονικά αποδεκτή» δήλωσε ο Thomas Zurbuchen «η οποία είναι, δεν γνωρίζω».

 

  • Like 3
  • Sad 1