Η NASA σύναψε συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου είδους πυρηνικού αντιδραστήρα ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε διαστημικές αποστολές.

Το πρότζεκτ, που ονομάζεται Kilopower, έχει αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δημιουργία ενός οικονομικά προσιτού αντιδραστήρα πυρηνικών σχάσεων, ώστε οι αστροναύτες να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας .

Το Kilopower είναι ένα ελαφρύ σύστημα παραγωγής ενέργειας, που μπορεί να εξασφαλίσει ηλεκτρική ισχύ 10 kilowatts. Η ισχύς αυτή θα ήταν αρκετή για τη συνεχή ηλεκτροδότηση ενός μικρού συνόλου νοικοκυριών για τουλάχιστον 10 έτη. Το πρωτότυπο σύστημα χρησιμοποιεί ως πυρηνικό καύσιμο ουράνιο-235, ενώ ο «πυρήνας» του αντιδραστήρα έχει το μέγεθος όσο μία πετσέτα που έχει γίνει ρολό. Η θερμότητα που παράγεται από τον αντιδραστήρα διοχετεύεται σε υψηλής αποδοτικότητας μηχανές Stirling, οι οποίες τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό.

Το Kilopower δοκιμάστηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας στη Νεβάδα, από το Νοέμβριο του 2017 έως το Μάρτιο του 2018. Η NASA απέδειξε ότι ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας θα επέτρεπε την πραγματοποίηση μακροχρόνιων επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη, τον Άρη σε άλλους πλανήτες.

Πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των πυρηνικών σχάσεων, οι πρόσφατες δοκιμές στη Νεβάδα έδειξαν επίσης ότι το σύστημα είναι σταθερό και ασφαλές ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, γεγονός κρίσιμο για «ταξίδια» σε μακρινούς πλανήτες.

CNET

  • Thanks 1