Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο που μνημονεύεται συχνότερα στην κλιματική αλλαγή, όμως και ο ρόλος του μεθανίου είναι καθοριστικός

Ένας νέος δορυφόρος, με τη στήριξη της Alphabet Inc., της μητρικής εταιρίας της Google καθώς και της ΜΚΟ Environment Defense Fund εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από την Καλιφόρνια, με αποστολή τον εντοπισμό από το διάστημα των εκπομπών μεθανίου που προκύπτουν από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο δορυφόρος MethaneSAT μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ως προς το όνομά του, όμως έρχεται να προστεθεί σε ένα στόλο δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές του συγκεκριμένου, αόρατου αλλά έντονα επιδραστικού αερίου, που συντελεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Ήδη η αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και ενός ακόμη συστήματος παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, με την επωνυμία GHGSat αποστέλλουν δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, όμως ο MethaneSAT θα προσφέρει περισσότερο λεπτομερή στοιχεία και θα έχει πολύ ευρύτερο πεδίο ελέγχου, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές του εγχειρήματος.

Η EDF από την πλευρά της επισημαίνει ότι τα δεδομένα θα θέσουν προ των ευθυνών τους περισσότερες από 50 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, ότι θα μηδενίσουν τις εκπομπές μεθανίου και θα εξαλείψουν τις συνήθεις πυροδοτήσεις φυσικού αερίου, ενώ τα στοιχεία από το δορυφόρο θα βοηθήσουν εκείνες τις εταιρίες που προετοιμάζονται να συμμορφωθούν με τους επικείμενους κανονισμούς σχετικά με τον περιορισμό του μεθανίου που πρόκειται να εφαρμοστούν στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους μόλυνσης από μεθάνιο.

"Θα είμαστε σε θέση να δούμε ποιοι υστερούν έναντι των δεσμεύσεών τους, όμως ευελπιστούμε πως θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους", ανέφερε ο Μαρκ Μπράουνστιν, αντιπρόεδρος του τομέα ενεργειακής μετάβασης στην EDF.

Ο MethaneSAT αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Διαστημική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων εταίρων, και τα δεδομένα του θα είναι διαθέσιμα στο κοινό αργότερα μέσα στη χρονιά, ανέφερε η EDF. Η Google, μέσω του Google Cloud, θα παρέχει τις υποδομές για την επεξεργασία των πληροφοριών που θα συλλέγει ο δορυφόρος.

  • Like 2