Η Ινδία δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της για το διάστημα, και στα σχέδια της τώρα συμπεριλαμβάνεται και η μακροπρόθεσμη παραμονή της σε τροχιά γύρω από την Γη.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας [Indian Space Research Organization (ISRO)], K Sivan, αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια της χώρας του να εκτοξεύσει έναν διαστημικό σταθμό κοντά στο 2030. Ο διαστημικός σταθμός θα είναι σχετικά μικρός, και η παραμονή των αστροναυτών θα περιορίζεται στις δύο με τρεις εβδομάδες, όμως το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για την πραγματοποίηση πειραμάτων μικροβαρύτητας. Η Ινδία δεν πρόκειται να ζητήσει την βοήθεια άλλων χωρών, είπε ο K Sivan.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα θα γίνουν γνωστές μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022. Αυτή την περίοδο πάντως, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας έχει ρίξει όλο το βάρος στην μη επανδρωμένη αποστολή μίας σεληνακάτου στην επιφάνεια της σελήνης με την εκτόξευση να έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου.

Όσον αφορά στην αποστολή με τον δικό της διαστημικό σταθμό. αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ρωσία και την Κίνα –με εξαίρεση τις χώρες που έχουν συμμετάσχει με πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- που θα έχει καταφέρει να θέσει σε τροχιά και να λειτουργήσει το δικό της «σπίτι» σε τροχιά γύρω από την Γη.  

Engadget

  • Like 1