Μετά από μήνες που αιωρούνταν γύρω από το στόχο της, η Ιαπωνική αποστολή Hayabusa 2 ολοκλήρωσε ένα πολύ μεγάλο στόχο αφού τα δύο πολύ μικρά ρομποτικά ρόβερ βρίσκονται πλέον στην επιφάνεια του αστεροειδή 162173 Ryuygu. 

Οι πρώτες φωτογραφίες ήδη είναι στη διάθεσή μας από αυτό το ιστορικό επίτευγμα λίγα χρόνια μετά την Αποστολή Rosetta τη Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας όπου το ομώνυμο διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε εκείνη τη φορά σε κομήτη. Αν και έχει ήδη γράψει ιστορία, η αποστολή του Hayabusa 2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) μόλις ξεκίνησε αφού επόμενος στόχος είναι η εκτόξευση της διαστημοσυσκευής MASCOT. Σκοπός της είναι ο εντοπισμός σωματιδίων σκόνης ενώ σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία όπως ενσωματωμένες υπέρυθρες κάμερες αισθητήρες θερμοκρασίας, γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα, είναι η εξέταση του εδάφους. 

Τον επόμενο μήνα, το κύριο σκάφος του Hyabusa 2 θα πλησιάσει και πάλι την επιφάνεια του αστεροειδή προκειμένου να συλλέξει δείγματα σωματιδίων και να τα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια μικρή κάψουλα. Αυτό αναμένεται να γίνει το Δεκέμβριο του 2020 αφού μέχρι το τέλος του 2019, οι επιστήμονες θα διεξάγουν διάφορες μετρήσεις και πειράματα. 

Engadget

 

  • Like 2