Η εποχή που οι πύραυλοι τροχιάς χρησιμοποιούνταν άπαξ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μετά τα όσα -εντυπωσιακά- έχει καταφέρει η SpaceX, μία ακόμα εταιρεία έρχεται να τραβήξει τα βλέμματα με το τελευταίο της επίτευγμα. Ο λόγος για την αμερικανική Rocket Lab, μία εταιρεία αεροδιαστημικής που ειδικεύεται στην εκτόξευση μικρών δορυφόρων, η οποία και εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να μετατρέψει τον Electron σε επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο τροχιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, η Rocket Lab κατάφερε για πρώτη φορά να συλλέξει με τη βοήθεια ελικοπτέρου το βασικό τμήμα του Electron ενόσω εκείνο βρισκόταν στον αέρα επιστρέφοντας στη Γη, έπειτα από την εκτόξευση 34 δορυφόρων. Οι άνθρωποι της Rocket Lab προγραμμάτισαν τον πύραυλο ώστε να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης υπό τη σωστή γωνιά προκειμένου να αντέξει την πίεση και τις θερμοκρασίες. Τα δύο αλεξίπτωτά του περιόρισαν την ταχύτητά του χωρίς η αντίσταση του αέρα να υπερβεί τα όρια ενώ το «ραντεβού» με το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-92 που τον περίμενε δόθηκε στα 6500 πόδια (1981 μέτρα).

Εκεί, το ελικόπτερο χρησιμοποιώντας έναν γάντζο μπόρεσε να «αρπάξει» τον Electron από τους ιμάντες των αλεξιπτώτων του, έστω κι αν στην πορεία για λόγους ασφαλείας, οι πιλότοι του επέλεξαν να τον αφήσουν στον ωκεανό απ’ όπου και περισυνελέγη για να μεταφερθεί στα κεντρικά της Rocket Lab. Η τελευταία επιδιώκει να αποδείξει ότι μπορεί να βαδίσει στα χνάρια της SpaceX, επαναχρησιμοποιώντας τους πυραύλους της και μειώνοντας έτσι το κόστος εκτόξευσης μικρών δορυφόρων.

«Η επιστροφή ενός πυραύλου από το διάστημα και το πιάσιμό του με χρήση ελικοπτέρου είναι κάτι σαν υπερηχητικό μπαλέτο. Μιλάμε για την ευθυγράμμιση ενός τρομακτικού αριθμού παραγόντων και την αγαστή συνεργασία πολλαπλών συστημάτων ώστε να εκτελεστεί άψογα κάτι τέτοιο και ως εκ τούτου είμαι απίστευτα περήφανος για τις θαυμάσιες προσπάθειες της Ομάδας Ανάκτησης και των μηχανικών μας που είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχία αυτής της πρώτης μας αποστολής», ανέφερε ο CEO της Rocket Lab, Peter Beck.

  • Like 8
  • Thanks 4