Η SpaceX ολοκλήρωσε την έκτη αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, αλλά και η δεύτερη προσπάθεια να προσγειώσει τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 στην φορτηγίδα Just Read the Instructions είχε την ίδια ατυχή κατάληξη με την πρώτη.

Τουλάχιστον ήταν ενθαρρυντική. Και αυτό γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι παρόλο που τα λίγα πράγματα που πήγαν στραβά οδήγησαν για δεύτερη φορά τον Falcon 9 σε μία μεγαλοπρεπή έκρηξη, η εταιρεία βρίσκεται σίγουρα στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τον σκοπό της. Και αυτή την φορά λοιπόν κατά τον Elon Musk, η “επιχείρηση προσγείωση” ήταν “close, but no cigar”.

 

Ο στόχος είναι ο Falcon 9, αντί να πέφτει στην θάλασσα και επομένως να μην μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, να προσγειωθεί με ασφάλεια, για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε νέες αποστολές. Κάτι τέτοιο θα μειώσει σημαντικό το κόστος των αποστολών.

 

Πριν από την προγραμματισμένη προσπάθεια προσγείωσης στην βάση, ο Elon Musk είχε αναρτήσει στο Twitter ότι κάτι τέτοιο είχε λιγότερες από 50% πιθανότητες να επιτύχει σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται. Η κάθοδος σύμφωνα με τον Musk ήταν επιτυχής, ωστόσο ο Falcon 9 προσγειώθηκε στο droneship πολύ σκληρά για να επιβιώσει.

 

Η εταιρεία προσπάθησε για πρώτη φορά να προσγειώσει τον Falcon 9 στην φορτηγίδα τον περασμένο Ιανουάριο, και ενώ ο πύραυλος έφτασε στον στόχο του, η κάθοδος έγινε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω κάποιου προβλήματος με τα υδραυλικά υγρά των πτερυγίων (δεν υπήρχε επάρκεια).

 

Η δεύτερη προσπάθεια θα γινόταν τον Φεβρουάριο, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών, η φορτηγίδα οδηγήθηκε στην στεριά και ο Falcon 9 παρόλο που έφτασε στην θέση που υπήρχε το droneship, ενώ για λίγο βρέθηκε να αιωρείται πάνω από το σημείο, αφέθηκε να πέσει στην θάλασσα.

 

 

Παρόλο που η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει ακόμη μία αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα –θα μεταφέρει ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε τροχιά- το επόμενο χρονικό παράθυρο για να ξαναεπιχειρήσει την προσγείωση του Falcon 9 έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου. Να σημειώσουμε ότι με βάση το παρακάτω video, ο Falcon 9 σε δοκιμές έχει δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

 

 

Link.png Site: The Verge