Στην ιστορία της εταιρείας και γενικότερα των διαστημικών αποστολών περνάει το χθεσινό κατόρθωμα της Space X όπου μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες, καταφέρνει να προσγειώσει άθικτο τον πύραυλο Falcon 9, σε ρομποτική φορτηγίδα στον ωκεανό.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και χθες, ο πύραυλος Falcom 9 της Space X αποτελούσε μέρος της ιδιωτικής αποστολής CRS-8 με σκοπό τον ανεφοδιασμό του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού για όγδοη φορά.

 

Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, η Space X είχα καταφέρει να προσγειώσει τον ίδιο προωθητικό πύραυλο σε αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Όμως το χθεσινό επίτευγμα της εταιρείας είναι σημαντικότερο από τη στιγμή που επεκτείνονται ραγδαία οι διαθέσιμες επιλογές ασφαλούς προσγείωσης των πυραύλων, για την εν συνεχεία επαναχρησιμοποίηση τους σε νέες αποστολές.

 

Κάτι τέτοιο αναμένεται να φέρει σημαντική μείωση του κόστους παρόμοιων διαστημικών αποστολών στο μέλλον αφού σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, τον Elon Musk, η κατασκευή ενός πυραύλου κοστίζει 60 εκατομμύρια δολάρια ενώ η τροφοδότηση του με καύσιμα μόλις 200.000 δολάρια. Ένας ακόμη τομέας που ευνοείται σημαντικά απο τη χθεσινή εξέλιξη είναι και αυτός των διαστημικών ταξιδιών, ένας τομέας που η Space X δεν έχει κρύψει ότι την ενδιαφέρει.

 

Σύμφωνα με tweet του Musk, ο πύραυλος Falcon 9 που προσγειώθηκε χθες στη φορτηγίδα, θα επαναχρησιμοποιηθεί σε νέα αποστολή μέσα στο επόμενο δίμηνο.