Ο CEO και ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης εκτόξευσης πυραύλου, το επίκεντρο της εταιρίας θα είναι πλέον η ανάπτυξη του Starship.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό e-mail που κατάφερε να διαβάσει το CNBC, ο Mush δήλωσε ότι το Starship είναι το πρώτο project της λίστας για την SpaceX, με εξαίρεση φυσικά τη διασφάλιση ότι όλα θα πάνε καλά με την επικείμενη επιστροφή του σκάφους Dragon και του πληρώματος, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Starship βρίσκεται σε εξέλιξη σε έναν χώρο δοκιμών της SpaceX στο Τέξας ήδη από το 2019 ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν και μία δεύτερη ομάδα από τη Φλόριντα. Η SpaceX συνδύαζε τις προσπάθειες των δύο ομάδων εστιάζοντας κυρίως στο πρωτότυπο που βρίσκονταν στο Τέξας, από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, έχει ήδη δημιουργήσει μία σειρά από πρωτότυπα Starships χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ταχείας ανάπτυξης.

Το διαστημικό σκάφος έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα που μπορεί να υποστηρίξει αποστολές με πλήρωμα και φορτίο, ώστε να κάνουν ταξίδια τόσο στην τροχιά της Γης όσο και σε μακρινούς διαστημικούς προορισμούς, όπως το Φεγγάρι ή ο Άρης. Η SpaceX θέλει να αντικαταστήσει το Falcon 9 και το Falcon Heavy με το Starship, το οποίο θα μειώσει το κόστος ενοποιώντας τις γραμμές παραγωγής προσφέροντας ταυτόχρονα δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.

Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη του Starship αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, έπειτα από τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμές του κινητήρα Raptor που θα τροφοδοτήσει το Starship. Η SpaceX κατασκευάζει δοκιμαστικά οχήματα πλήρους κλίμακας αλλά κάθε ένα από αυτά έχει μέχρι στιγμής διάφορες αστοχίες κατά τη διάρκεια των δοκιμών, είτε εντός των διαμερισμάτων των καυσίμων είτε και στον ίδιο τον κινητήρα. Αυτή τη στιγμή, η SpaceX συναρμολογεί το Starship SN5 ενώ ταυτόχρονα ήδη κατασκευάζει τα SN6 και SN7.

Ο Musk αναφέρει στο e-mail, που διάβασε το CNBC, ότι οι υπάλληλοι της SpaceX πρέπει να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Τέξας, ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του σκάφους. Η εταιρία νιώθει λίγο περισσότερο την πίεση του χρόνου αυτή την περίοδο, καθώς επιλέχθηκε από τη NASA ως ένας από τους τρεις προμηθευτές που θα βοηθήσουν σε μελλοντικές προσεληνώσεις, με το Starship να προορίζεται να λειτουργήσει ως μεταφορικό μέσο για το λεγόμενο διαστημικό last-mile. Να μεταφέρει δηλαδή τους αστροναύτες από τον σταθμό Lunar Gateway της NASA, στο Φεγγάρι.

  • Like 2
  • Thanks 1