Για "μειωμένη απόδοση" στο Σάββατο ενημέρωσε το Starlink, το δορυφορικό δίκτυο της SpaceX, καθώς η Γη σφυροκοπείται από την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα λόγω των τελευταίων δύο δεκαετιών. 

H SpaceX, μέσω του Starlink, έχει στην κατοχή του περίπου το 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη και είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες στην αγορά του δορυφορικού διαδικτύου.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Ίλον Μασκ είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι δορυφόροι του Starlink δέχονταν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της γεωμαγνητικής καταιγίδας, όμως για την ώρα άντεχαν.

Η ΝΟΟΑ, αρμόδια στις ΗΠΑ για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, ενημέρωσε ότι η καταιγίδα ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2003 και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δημιουργώντας κινδύνους για συστήματα πλοήγησης, ηλεκτρικά δίκτυα και την πλοήγηση μέσω δορυφόρων, μεταξύ άλλων υπηρεσιών.

Οι χιλιάδες δορυφόροι που συγκροτούν το δίκτυο Starlink και βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη βασίζονται στη μεταξύ τους επικοινωνία μέσω λέιζερ προκειμένου να μεταφέρουν δεδομένα στο διάστημα με αστραπιαία ταχύτητα, επιτρέποντας στο δίκτυο να παρέχει κάλυψη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εξάρτηση των σύγχρονων κοινωνιών από τους δορυφόρους και τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών καθιστά σημαντικό και εν δυνάμει επικίνδυνο ένα φαινόμενο το οποίο, σε άλλες εποχές, θα αποτελούσε απλά πηγή θεαματικών εικόνων στην ατμόσφαιρα, αυτό που γνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας.

  • Like 2
  • Thanks 1