Τον Σεπτέμβριο, η SpaceX έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ζητώντας από το Πεντάγωνο να αναλάβει την πληρωμή των εξόδων που σχετίζονται με τη χρήση του δορυφορικού διαδικτύου της Starlink από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, η SpaceX ανέφερε ότι η συνέχιση της παροχής πρόσβασης της ουκρανικής κυβέρνησης στο Starlink θα κόστιζε στην εταιρεία πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια για το υπόλοιπο του 2022 και σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες. «Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικά στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τα υπάρχοντα τερματικά για αόριστο χρονικό διάστημα», ανέφερε η εταιρεία. Τώρα, ο επικεφαλής της εταιρείας Elon Musk φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει από την απόφαση να ζητήσει βοήθεια από το Πεντάγωνο, αναφέροντας (που αλλού) στο Twitter ότι η SpaceX θα «συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν», παρόλο που η Starlink εξακολουθεί να χάνει χρήματα.

Ο Musk επιβεβαίωσε στους Financial Times τα όσα ανέφερε στο tweet του προσθέτοντας ότι η SpaceX θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πρόσβαση της Ουκρανίας στο δορυφορικό διαδίκτυο της Starlink "επ' αόριστον".

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση για την επιστολή, ο Musk υπερασπίστηκε τη θέση της εταιρείας του και διευκρίνισε ότι η SpaceX δεν ζητά από το Πεντάγωνο να πληρώσει για προηγούμενα έξοδα. Εξήγησε ότι η SpaceX δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το υπάρχον σύστημα στην Ουκρανία και να στέλνει τακτικά χιλιάδες νέα τερματικά για να αντικαταστήσει αυτά που καταστρέφονται συστηματικά από τις ρωσικές δυνάμεις την ίδια στιγμή. Ο Musk πρόσθεσε ότι το κόστος για τη διατήρηση της λειτουργίας του συστήματος Starlink στη χώρα ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, καθώς η εταιρεία καλείται να «αμυνθεί και ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβολές».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Times ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετώπισαν διακοπές στη λειτουργία του δικτύου της Starlink που οδήγησαν σε "καταστροφική" απώλεια επικοινωνίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο Musk απάντησε ότι το δημοσίευμα «ισχυρίζεται ψευδώς ότι τα τερματικά και η υπηρεσία έχουν πληρωθεί, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει πληρωθεί». Ωστόσο, με βάση την επιστολή της SpaceX την οποία και δημοσίευσε το CNN, περίπου το 85% των 20.000 τερματικών στην Ουκρανία εκείνη την εποχή χρηματοδοτούνταν πλήρως ή εν μέρει από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και άλλες εξωτερικές πηγές.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ότι συζητούσε το θέμα των πληρωμών με τη SpaceX, αλλά παράλληλα εξέταζε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «Δεν υπάρχει μόνο η SpaceX, υπάρχουν και άλλες εταιρείες με τις οποίες μπορούμε σίγουρα να συνεργαστούμε όταν πρόκειται να παρέχουμε στην Ουκρανία αυτά που χρειάζεται στο πεδίο της μάχης». 

  • Like 3
  • Sad 1