Οι χρήστες που επιλέγουν να συμμετέχουν στη δοκιμαστική φάση θα πρέπει να προμηθευτούν και τον σχετικό εξοπλισμό, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 499$.

Η SpaceX προσκάλεσε κάποιους χρήστες να λάβουν μέρος στη δοκιμαστική φάση του προγράμματος Starlink, μέσω του οποίου η εταιρεία σκοπεύει να παρέχει παγκόσμια κάλυψη internet μέσω δορυφόρων.

Για να συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να αγοράσει τον εξοπλισμό Starlink που κοστίζει 499$ και έπειτα να πληρώνει σε μηνιαία βάση συνδρομή αξίας 99$.

Όπως αναφέρει το The Verge, η αρχή έγινε όταν ένας από τους χρήστες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους έλαβε ένα e-mail σχετικά με το πρόγραμμα και το κοινοποίησε στο Reddit. Έπειτα, το The Verge ήρθε σε επαφή με πηγές εντός του χώρου και επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του e-mail, τηρώντας κανόνα ανωνυμίας, ενώ η SpaceX δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για σχολιασμό του ζητήματος.

Το σύντομο e-mail ανέφερε τα εξής:

Αναφορά σε κείμενο

«Αναμένετε να δείτε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που κυμαίνονται από 50Mb/s έως 150Mb/s και καθυστέρηση από 20ms έως 40ms τους επόμενους μήνες καθώς ενισχύουμε το σύστημα Starlink. Θα υπάρξουν επίσης σύντομες περίοδοι χωρίς δυνατότητα σύνδεσης.»

Η εταιρεία ανέφερε πως η ποιότητα των υπηρεσιών θα ανεβαίνει διαρκώς, όσο εγκαθιστά περισσότερους επίγειους σταθμούς και δορυφόρους στο διάστημα για να καλύπτει καλύτερα την υδρόγειο - το 2021 η καθυστέρηση αναμένεται να κυμαίνεται από 16ms έως 19ms.

Για το Starlink, η SpaceX σχεδιάζει μια συστοιχία 12.000 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, με σκοπό τουλάχιστον ένας δορυφόρος να είναι πάνω από κάθε περιοχή της υφηλίου ανά πάσα στιγμή και να παρέχει κάλυψη. Μέχρι στιγμής, έχουν εκτοξευτεί περίπου 900 δορυφόροι, με κάποιους να έχουν εμφανίσει σφάλματα και να έχουν ανακληθεί. Ο Elon Musk της SpaceX δήλωσε πως χρειάζονται περίπου 800 δορυφόροι ανά πάσα στιγμή ώστε το σύστημα να είναι ενεργό και αποδοτικό.

Το πακέτο των 499$ περιλαμβάνει ένα τερματικό -απαραίτητο για σύνδεση- το οποίο ο Musk περιγράφει ως «ένα UFO σε στικ». Πέραν αυτού, περιλαμβάνει ένα τρίποδο για τη στήριξη του τερματικού σε εξωτερικό χώρο, όπως και ένα Wi-Fi router για σύνδεση με το τερματικό και διαμοιρασμό του σήματος. 

Επιπλέον, η SpaceX κυκλοφόρησε μια συνοδευτική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, να αναζητούν σημεία στον ουρανό για σύνδεση με δορυφόρο δίχως εμπόδια στη διαδρομή της ακτίνας. Στις σημειώσεις της εφαρμογής αναφέρεται πως η beta θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μέχρι πρότινος, το πρόγραμμα ήταν περιορισμένο και απαιτούσε άκρα εχεμύθεια από τους συμμετέχοντες, που μπορούσαν να μιλήσουν για αυτό μόνο με όσους συζούσαν. Παρόλα αυτά, κάποιες δοκιμές ταχυτήτων χρηστών διέρρευσαν και έδειχναν ταχύτητες από 11 έως 60mbps. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η SpaceX είχε δηλώσει ότι οι ταχύτητες είχαν αγγίξει έως και τα 100mbps.Η εταιρεία επίσης εξέταζε το ενδεχόμενο οι δορυφόροι να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ακτινών λέιζερ, για να μοιράζονται τον φόρτο και να διαμοιράζουν την πληροφορία μεταξύ τους, προσφέροντας πιθανώς καλύτερες ταχύτητες γαι τους χρήστες. 

  • Like 3
  • Thanks 1