Οι μέσες ταχύτητες download της Starlink στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 90,6Mbps σε 62,5Mbps μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τις δοκιμές ταχύτητας της Ookla όπως αναφέρει το ars technica.

Οι μέσες ταχύτητες upload της Starlink στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης από 9,3Mbps σε 7,2Mbps το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο μέσος χρόνος του latency χειροτέρεψε επίσης αν και ελάχιστα για τους πελάτες της Starlink στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε από 43 ms σε 48 ms. Οι τελευταίοι αριθμοί περιέχονται στην έκθεση της Ooka για το β' τρίμηνο του 2022 σχετικά με τις ταχύτητες της Starlink σε όλο τον κόσμο, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη. «Οι ταχύτητες της Starlink μειώθηκαν σε κάθε χώρα που ερευνήσαμε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς περισσότεροι χρήστες εγγράφονται στην υπηρεσία», αναφέρει η έκθεση της Ookla την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Η έκθεση του β' τριμήνου σημειώνει σημαντική μείωση των ταχυτήτων Starlink σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε πολλές χώρες, ενώ επισημαίνει ότι οι συνολικές επιδόσεις παραμένουν αρκετά καλές:

Η Speedtest Intelligence αποκαλύπτει ότι οι μέσες ταχύτητες download για το Starlink μειώθηκαν στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 9% και 54% από το 2ο τρίμηνο του 2021 έως το 2ο τρίμηνο του 2022, καθώς περισσότεροι χρήστες εγγράφηκαν στην υπηρεσία. Ωστόσο, το Starlink εξακολουθεί να επιτυγχάνει μέση ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 60Mbps στη Βόρεια Αμερική κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η οποία είναι υπεραρκετή για τουλάχιστον μία συνδεδεμένη συσκευή για να κάνει τα περισσότερα στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του streaming video, της λήψης παιχνιδιών και του chat μέσω βίντεο με φίλους και οικογένεια.

Πιο αργές έγιναν και οι ταχύτητες upload της υπηρεσίας, με αυτές να μειώνονται σε όλες τις χώρες που παρακολουθήσαμε το τελευταίο έτος. Η απόκριση (latency) τα πήγε λίγο καλύτερα με την καθυστέρηση να παραμένει σχετικά σταθερή (αν και υψηλή σε σύγκριση με τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση) στις περισσότερες χώρες. Η Νέα Ζηλανδία ήταν η εξαίρεση, με την καθυστέρηση να μειώνεται κατά 23 ms. Για τους περισσότερους χρήστες, εξακολουθούμε να υποψιαζόμαστε ότι αυτές οι επιδόσεις εξακολουθούν να αξίζουν τον κόπο για περιοχές που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Internet είτε αυτή είναι αργή χωρίς να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

ookla_satellite_comparison_countries_0922.png.3584f6892cd15240415da0b5f6eed891.png

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα το β' τρίμηνο του 2021, η Ookla ανέφερε ότι η μέση ταχύτητα λήψης του Starlink στις ΗΠΑ ήταν 97,2Mbps, το upload στα 13,9Mbps και η καθυστέρηση στα 45ms. Στον ιστότοπό της, η Starlink αναφέρει ότι οι χρήστες θα πρέπει να αναμένουν ταχύτητες upload 50 έως 200Mbps, ταχύτητες upload 10 έως 20Mbps και latency 20 έως 40 ms.

Οι αναφορές της Ookla, οι οποίες βασίζονται σε δοκιμές που έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιοι οι χρήστες, αναφέρθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον περασμένο μήνα, όταν απορρίφθηκε η αίτηση της Starlink για να λάβει χρηματοδότηση 885,51 εκ δολαρίων. Η FCC εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το κατά πόσον η Starlink μπορεί να παρέχει τις απαιτούμενες ταχύτητες της επιχορήγησης των 100Mbps για dowloads και 20Mbps για uploads.

«Παρατηρούμε ότι τα στοιχεία της Ookla που αναφέρθηκαν στις 31 Ιουλίου 2022 δείχνουν ότι οι ταχύτητες της Starlink μειώνονται από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των ταχυτήτων download που πέφτουν πολύ κάτω από τα 20Mbps», ανέφερε τότε η FCC. Η Ookla, μια ιδιωτική εταιρεία, βρίσκεται πίσω από μια δημοφιλή υπηρεσία δοκιμών ταχύτητας και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα δεδομένα της χρησιμοποιούνται συχνά από κυβερνητικούς και ρυθμιστικούς φορείς. 

Οι αμφιβολίες της FCC γίνονται μεγαλύτερες επίσης από αυτό που ο οργανισμός αποκάλεσε "αναγνωρισμένους περιορισμούς χωρητικότητας" της Starlink. Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έχει αναγνωρίσει αρκετές φορές τα όρια χωρητικότητας της Starlink, για παράδειγμα, λέγοντας ότι η δορυφορική υπηρεσία θα αντιμετωπίσει «μια πρόκληση [εξυπηρέτησης όλων των πελατών της] όταν φτάσουμε με πελατολόγιο αρκετών εκατομμυρίων χρηστών». Η Starlink είχε σχεδόν 500.000 χρήστες σε 32 χώρες, σύμφωνα με μια παρουσίαση της SpaceX που δημοσίευσε ο Musk στον λογαριασμό του στο Twitter στις αρχές Ιουνίου.

Αυτόν τον μήνα, η Starlink ζήτησε από την FCC να ανακαλέσει την απόφαση για την επιχορήγηση της και να προχωρήσει τελικώς στη χορήγησή της αναφέροντας ότι η υπηρεσία «βασίστηκε σε μη εξουσιοδοτημένες εξωτερικές δοκιμές ταχύτητας». Η Starlink δήλωσε επίσης ότι οι ταχύτητες θα βελτιωθούν καθώς θα εκτοξεύει περισσότερους δορυφόρους. «Τα δεδομένα της Ookla καλύπτουν μια χρονική περίοδο περισσότερο από τρία χρόνια πριν από το 2025, χρονιά ορόσημο της εταιρείας για την ανάπτυξη της εταιρείας. Αλλά μέχρι το 2025, το δίκτυο Starlink θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα από ό,τι κατά τη στιγμή των εν λόγω δοκιμών ταχύτητα», δήλωσε η SpaceX στην FCC.

Η Starlink έχει μέχρι στιγμής περισσότερους από 3.000 δορυφόρους σε τροχιά. Ο πάροχος διαδικτύου έχει την άδεια της FCC για την ανάπτυξη σχεδόν 12.000 δορυφόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήδη λειτουργούν, και ζητά άδεια για την εκτόξευση δεκάδων χιλιάδων. 

Εκτός από τα speed tests, μαρτυρίες χρηστών δείχνουν ότι οι ταχύτητες που προσφέρει το Starlink επιβραδύνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών της υπηρεσίας. Σε άρθρο του PCMag τον Ιούλιο έγινε αναφορά από αρκετούς χρήστες που παραπονέθηκαν για τις ταχύτητες, συμπεριλαμβανομένου ενός χρήστη από το Τέξας, ο οποίος «είχε ταχύτητες download με το πιάτο της Starlink ακόμα και 1Mbps, ειδικά τα βράδια». Περισσότεροι χρήστες παραπονέθηκαν για αργές ταχύτητες σε διάφορα θέματα που έχουν ανοίξει στο subreddit της Starlink.

Παρά τις ενδείξεις ότι η Starlink γίνεται πιο αργή, τα στοιχεία της Ookla για το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι ξεπερνάει σαφώς τις επιδόσεις άλλων δορυφορικών υπηρεσιών όπως των Viasat και HughesNet που έχουν χαμηλότερες ταχύτητες και πολύ χειρότερο latency. Στις ΗΠΑ, η Viasat σημείωσε μέσες ταχύτητες download 23,7Mbps, ταχύτητες upload 2,8Mbps και latency 631 ms. Η HughesNet μετρήθηκε σε 22,6Mbps download, 2,5Mbps upload και 716 ms latency

Αναμενόμενα, η ενσύρματη ευρυζωνικότητα εξακολουθεί να είναι η καλύτερη. Συνολικά, οι σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ σημείωσαν μέσες ταχύτητες download 150,1Mbps, upload στα 21,5Mbps και 14 ms latency σύμφωνα με την έκθεση της Ookla για το δεύτερο τρίμηνο.

Από την αρχή ήταν σαφές ότι η υπηρεσία της Starlink είναι καταλληλότερη για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση ή σύνδεση οπτικών ινών στα σπίτια τους. Τα πρόσφατα δεδομένα δεν αλλάζουν αυτό το γενικό συμπέρασμα, αλλά οι χρήστες της Starlink που λαμβάνουν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ταχύτητες έχουν ένα καλό λόγο να είναι απογοητευμένοι αν και πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τεράστιες μειώσεις στην τιμολογιακή της πολιτική που έφτανε ακόμα και το 40% στην περίπτωση της Ελλάδας.

  • Like 1