Η SpaceX, η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροδιαστημικής και διαστημικών μεταφορών που ίδρυσε ο Elon Musk, έχει γίνει πρωτοσέλιδο με τις συχνές εκτοξεύσεις της που σπάνε ρεκόρ.

Η συχνότητα εκτοξεύσεων της εταιρείας είναι τόσο υψηλή που παρόμοιες ειδήσεις κάνουν πολύ συχνά την παρουσία τους στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της “Ημέρας της Εργασίας”, η SpaceX ξεπέρασε ένα από τα δικά της ρεκόρ, εκτοξεύοντας έναν ακόμη πύραυλο Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Αυτή ήταν η 62η εκτόξευση της εταιρείας για φέτος με τον πύραυλο Falcon 9 ή Falcon Heavy, ή η 63η αν συμπεριλάβετε και τη δοκιμαστική πτήση του Starship τον Απρίλιο. Συνολικά, η SpaceX έχει εκτοξεύσει 83 αποστολές Falcon 9 ή Falcon Heavy τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Musk, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, έχει δηλώσει ότι ο ρυθμός εκτοξεύσεων της εταιρείας θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Στόχος της SpaceX είναι οι 10 πτήσεις Falcon ανά μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την εταιρεία να σκοπεύει να τις αυξήσει σε 12 ανά μήνα το επόμενο έτος. Η SpaceX έχει ήδη καταφέρει να πραγματοποιήσει 10 εκτοξεύσεις Falcon μέσα σε διάστημα 30 ημερών και στοχεύει να το κάνει αυτό ένα τακτικό φαινόμενο.

Εκτός από την παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό των εκτοξεύσεων, η SpaceX κατέχει επίσης την πρωτιά όσον αφορά τη συνολική μάζα του ωφέλιμου φορτίου που εκτοξεύεται σε τροχιά. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η SpaceX παρέδωσε σε τροχιά περίπου 447 τόνους φορτίου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου του υλικού που εκτοξεύτηκε σε τροχιά παγκοσμίως. Ο Musk αναμένει ότι η SpaceX θα εκτοξεύσει περίπου το 90% της συνολικής μάζας ωφέλιμου φορτίου παγκοσμίως σε τροχιά το επόμενο έτος.

Ένα σημαντικό μέρος των αποστολών της SpaceX φέτος αφορούσε την εκτόξευση δορυφόρων για το δίκτυο της Starlink. Η εταιρεία έχει επίσης εκτοξεύσει τρεις αποστολές αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τρεις πυραύλους Falcon Heavy από την αρχή του έτους.

image.png.4dfa63fb68b199f5224ac652302bbbcc.png

Επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 από την Καλιφόρνια στις 2 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνοντας παρτίδα στρατιωτικών δορυφόρων των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την προσγείωση του πυραύλου λίγα λεπτά αργότερα.

Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αυξανόμενη συχνότητα εκτοξεύσεων της SpaceX είναι η επαναχρησιμοποίηση των προωθητικών πυραύλων πρώτου σταδίου και των περιβλημάτων ωφέλιμου φορτίου. Τον Ιούλιο, ένας εκτοξευτήρας Falcon 9 εκτοξεύτηκε για να πραγματοποιήσει την 16η πτήση του, καθώς οι μηχανικοί επέκτειναν τη διάρκεια ζωής του από 15 σε 20 αποστολές. Αυτή η παράταση ζωής θα χρησιμοποιηθεί αρχικά μόνο για εκτοξεύσεις δορυφόρων της Starlink.

Οι ομάδες της SpaceX εργάζονται επίσης για την αναδιαμόρφωση των βάσεων εκτόξευσης με ταχύτερο ρυθμό. Ο χρόνος ανακύκλωσης στην πιο χρησιμοποιούμενη εξέδρα εκτόξευσης της SpaceX στη Φλόριντα μειώθηκε σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες μεταξύ των αποστολών φέτος. Η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η άλλη εγκατάσταση εκτόξευσης της SpaceX στη Φλόριντα ήταν κατειλημμένη με αποστολές Falcon Heavy και εκτοξεύσεις αστροναυτών, οι οποίες συνήθως απαιτούν μεγαλύτερους χρόνους προετοιμασίας.

Στην Καλιφόρνια, η εξέδρα εκτόξευσης της SpaceX στη δυτική ακτή έχει φιλοξενήσει 18 αποστολές Falcon 9. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν παλαιότερο σχεδιασμό που απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για κάθε αποστολή, το επίγειο πλήρωμα της SpaceX στην Καλιφόρνια έχει καταφέρει να εκτοξεύσει αποστολές Falcon 9 με διαφορά μόλις 10 ημερών.

  • Like 3