Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα η διαστημική εταιρεία SpaceX, ο Elon Musk, CEO της εταιρείας, παρουσίασε την πλέον σύγχρονη έκδοση του διαστημόπλοιου Starship, με το οποίο φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες στην Σελήνη και στον Άρη αλλά και πιο μακριά.

Ο Elon Musk αποκάλυψε και το -μάλλον φιλόδοξο- χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη και τις δοκιμές του διαστημικού σκάφους, το οποίο έχει το ύψος μίας πολυκατοικίας δέκα ορόφων, σύμφωνα με το οποίο έχει υπολογιστεί να τεθεί σε τροχιά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, κάτι που βεβαίως δεν είναι μικρό κατόρθωμα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Starhopper, ένα πρωτότυπο σκάφος, ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές μόλις στα τέλη Αυγούστου.

Το Starship Mk1 (στην κεντρική εικόνα του άρθρου) από την βάση εκτόξευσης της SpaceX (SpaceX South Texas Launch Site) στην περιοχή Boca Chica, που βρίσκεται κοντά στο Brownsville, στο Texas, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση σε έναν με δύο μήνες (suborbital, ουσιαστικά θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενα «άλματα» σε ύψος 20 χλμ.), και λίγο μετά, μία άλλη, ανταγωνιστική ομάδα της SpaceX στο Cape Canaveral, στην Florida, θα πραγματοποιήσει μία παρόμοια δοκιμή με την έκδοση Mk2 του διαστημικού σκάφους τον Νοέμβριο.  

Η κατασκευή της Mk3 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, και ο στόχος είναι η εκτόξευση να γίνει τον Δεκέμβριο, ενώ το η έκδοση Mk4 θα έρθει τον Ιανουάριο. Αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές της εταιρείας, τότε η τελική έκδοση θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση για να τεθεί σε τροχιά μέσα σε έξι μήνες. Η κατασκευή επίσης του πυραύλου Super Heavy που αποτελεί την βάση του διαστημικού σκάφους Starship δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της έκδοσης Mk4. Ο ύψους 68 μέτρων πύραυλος Super Heavy μπορεί να διαθέτει από 24 έως και 37 μηχανές/ κινητήρες Raptor και αναμένεται να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο Starship (το οποίο με τη σειρά του έχει ύψος σχεδόν 50 μέτρων) για να ταξιδέψει μέχρι το φεγγάρι ή και αλλού. Σε κάποιες αποστολές αναμένεται να χρησιμοποιηθούν δύο τέτοια διαστημόπλοια, όπου το ένα θα αναλάβει να ανεφοδιάσει το άλλο.

Οι επανδρωμένες πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από όσο περιμέναμε. Η SpaceX επιδιώκει την επαναχρησιμοποίηση των διαστημικών σκαφών και των πυραύλων της, αλλά αυτή τη φορά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Η εταιρεία επιθυμεί το Starship να πραγματοποιεί πτήσεις «τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα» και ο πύραυλος (booster) περίπου «20 φορές». Βεβαίως θα πρέπει να τελειοποιηθεί η κατασκευή του διαστημικού σκάφους πρώτα (για παράδειγμα αναμένεται να κατασκευαστεί από «δακτυλίους» ατσαλιού, και όχι από μεταλλικά τμήμα όπως στο σκάφος που είδαμε στην παρουσίαση) και όλες οι δοκιμές να κριθούν επιτυχημένες, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Engadget

The Verge

 

  • Like 7