Η SpaceX εγκαινίασε έναν νέο ιστότοπο για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επερχόμενη υπηρεσία "Starlink Direct to Cell", η ανάπτυξη της οποίας θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

Ο ιστότοπος, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η υπηρεσία θα προσφέρει "πρόσβαση από παντού σε γραπτά μηνύματα, κλήσεις και browsing" από διάφορα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων της ξηράς, των λιμνών και των παράκτιων υδάτων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι υπηρεσίες κειμένου θα ξεκινήσουν το 2024, ενώ θα ακολουθήσουν η φωνή και τα δεδομένα το 2025. Η συνδεσιμότητα IoT συσκευών έχει επίσης προγραμματιστεί για το 2025. Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με όλα τα LTE smartphones χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στο hardware ή στο software.

Πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας, η SpaceX πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC). Η εταιρεία ασκεί πιέσεις για την ταχεία έγκριση χρήσης των απαραίτητων ραδιοφωνικών ζωνών, αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις από άλλες εταιρείες όπως η Dish Network και η συνεργάτης της Apple, Globalstar.

Η υπηρεσία Starlink Direct to Cell είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τη δορυφορική λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS της Apple και την παρόμοια πρόταση της AT&T, το AST Space Mobile.

CleanShot2023-10-12at19_52.08@2x.jpg.4a498cf05de4c5834228e6151e44d645.jpg

Η ιστοσελίδα της Starlink παρέχει περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι οι δορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με ένα "προηγμένο μόντεμ eNodeB", λειτουργώντας ουσιαστικά ως "πύργος κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα". Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει μια κάλυψη δικτύου παρόμοια με τους τυπικούς συνεργάτες περιαγωγής. Η υπηρεσία αποσκοπεί στην εξάλειψη των νεκρών ζωνών συνδεσιμότητας, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η SpaceX σχεδιάζει ακόμα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στην κατασκευή πυραύλων και διαστημικών σκαφών για την ανάπτυξη των δορυφόρων Direct to Cell σε κλίμακα. Οι αρχικές εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX, ενώ για το μέλλον το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει εκτοξεύσεις με το Starship, αν όλα πάνε καλά.

Μόλις τεθούν σε τροχιά, οι δορυφόροι θα συνδεθούν μέσω backhaul λέιζερ με τη συστοιχία δορυφόρων Starlink, για να παρέχουν παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η εταιρεία αναζητά επίσης συνεργασίες με άλλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και έχει συμπεριλάβει μια φόρμα επικοινωνίας στον νέο ιστότοπο για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ο δικτυακός τόπος απαριθμεί τους ακόλουθους παγκόσμιους συνεργάτες μέχρι στιγμής για την υπηρεσία Starlink direct to cell:

  • T-Mobile (ΗΠΑ)
  • Optus (Αυστραλία)
  • Rogers (Καναδάς)
  • One NZ (Νέα Ζηλανδία)
  • KDDI (Ιαπωνία)
  • Salt (Ελβετία)

kudos @dream21

  • Like 16