Μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη για πολλούς, χαρισματική για κάποιους άλλους, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τη διορατικότητά του σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν αποφάσισε την εμπορική εκμετάλλευση της δουλειάς του Steve Wozniak, ενός από τους πιο επιτυχημένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ο Jobs εντόπισε έγκαιρα και φρόντισε να γίνει φίλος του και αργότερα συνιδρυτής στην Apple Computer Inc. Όλα ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Apple I, ακολούθησε ο Apple II και στη συνέχεια ο Macintosh.

 

Ο ιδιαίτερος και αυταρχικός χαρακτήρας του Jobs τον οδήγησε εκτός εταιρίας το 1985, μετά από μια μεγάλη σύγκρουση με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της Apple John Sculley. Ένα χρόνο αργότερα ιδρύει την NeXT η οποία μπορεί να μην πέτυχε εμπορικά αλλά λειτουργούσε μέχρι το 1990 αναπτύσσοντας το λειτουργικό NeXTSTEP, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό Mac OSX μετά την εξαγορά της NeXT από την Apple το 1996 (που συνοδεύτηκε και με την επιστροφή του Jobs).

 

jobs2.jpg

 

Παράλληλα με την ίδρυση της NeXT το 1986, εξαγόρασε και την εταιρία Pixar που μέχρι τότε ανήκε στον George Lucas και μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κινουμένων σχεδίων βασισμένα σε computer graphics. Η πρώτη τους ταινία ήταν το Toy Story που την καθιέρωσε στο χώρο και ...γέμισε το ταμείο του Jobs|!

 

Η ιστορία στη συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Επιστρέφοντας στο τιμόνι της Apple το 1996, ξεκινά μια αναδιάρθρωση της οργάνωσης και των προϊόντων και εξασφαλίζει μια συνεργασία με την Microsoft για την υποστήριξη των εφαρμογών της στους υπολογιστές Macintosh. H Apple επιστρέφει στην κερδοφορία, εμφανίζονται οι πρώτοι iMac και τα iBook που με την υποστήριξη της Adobe κερδίζουν αρχικά όσους ασχολούνται με επεξεργασία πολυμέσων, γραφιστική κλπ.

 

800px-Steve_Jobs_and_Bill_Gates_%28522695099%29.jpg

 

Το 2001 παρουσιάζεται το iPod και 2 χρόνια αργότερα το iTunes Music Store που φέρνουν επανάσταση στο χώρο της μουσικής.

 

Το 2007 έρχεται η σειρά του iPhone που φέρνει τα πάνω κάτω στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, με όλους τους κατασκευαστές να ακολουθούν τα βήματά του και να προσαρμόζουν τις μελλοντικές τους συσκευές.

 

steve-jobs-holding-iphone.jpg

 

Το 2010 έρχεται το iPad το οποίο σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων κατακτώντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των tablets.

 

 

 

steve.jpg

 

To 2011 ανακοινώνει την παραίτησή του από την Apple μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο και το τιμόνι αναλαμβάνει ο Tim Cook. Μία μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4S στις 5 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

 

jobs1.jpg

 

Link.png Site: Steve Jobs - Wikipedia

Link.png Site: Steve Jobs - Apple