Παράλληλα με την ανακοίνωση του iPhone 5, η Apple προχώρησε στην ανακοίνωση της κυκλοφορίας του iOS 6 GM, το οποίο θα στελεχώσει τις νέες συσκευές τις εταιρείας, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να είναι διαθέσιμο ως αναβάθμιση στους κατόχους συμβατών συσκευών. Φυσικά όσοι έχουν εγγραφτεί με δικαιώματα προγραμματιστών στην Apple, μπορούνε να κατεβάσουν την έκδοση του ios 6 GM από σήμερα στις συσκευές τους.

Το iOS 6 διαθέτει πάνω από 200 νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ενώ για πρώτη φορά το λογισμικό της Apple είναι συμβατό με συσκευή η οποία βρίσκεται 3 γενιές πίσω και αυτή είναι το iPhone 3GS, με μειωμένες βέβαια λειτουργίες. Συνολικά υποστηρίζεται από τις συσκευές iPhone 3GS/4/4S/5, iPad 2/3 και iPod touch 4ης και 5ης γενιάς. Σε σύγκριση με όσα γνωρίζαμε από την δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού, η Apple παρουσίασε σήμερα δυνατότητα διαμοιρασμού των Photo Stream φωτογραφιών σε μεμονωμένες εφαρμογές ή και χρήστες. Πλέον το iCloud βρίσκεται παντού, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες συσκευές που το υποστηρίζουν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία συγχρονισμού δεδομένων και υπηρεσιών. Μπορεί κανείς ότι υλικό έχει αποθηκευμένο να το έχει μαζί του μέσω του iCloud, κάτι που βοηθά επίσης και στην άμεση αποκατάσταση της συσκευής ύστερα από επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ή την άμεση επαναφορά περιεχομένου σε περίπτωση αγοράς καινούργιας συσκευής.

 

iOS 6

 

Σημαντικές αναβαθμίσεις δέχεται ο φωνητικός βοηθός Siri ο οποίος εμπλουτίζεται με ενημέρωση για σκορ αγώνων, βαθμολογίες ταινιών κά, ενώ επίσης ξεχωρίζει η εγγενής υποστήριξη του Facebook και η παρουσίαση νέων χαρτών TomTom, οι οποίοι έρχονται να αντικαταστήσουν τους χάρτες της Google. Αισθητή είναι η απουσία της ειδικής εφαρμογής του YouTube η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσίαζε στασιμότητα όσον αφορά την ανάπτυξή της. Παρ΄όλα αυτά η Google κυκλοφόρησε χθες τη δική της εφαρμογή του YouTube η οποία είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από το App Store.

 

Η εφαρμογή των χαρτών χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της TomTom ενώ υποστηρίζεται 3D προβολή τους στο iPhone 4 S αλλά και στο iPad 2/3ης γενιάς. Γίνεται ακόμη και λήψη οδηγιών turn by turn με προειδοποίηση για διαδρομές με διόδια με φωνητική καθοδήγηση μέσω Siri μόνο στο iPhone 4s. Επιπλέον στο iPhone 4s κατά το turn by turn navigation, αν ο χρήστης βγει από την εφαρμογή η καθοδήγηση συνεχίζεται στην οθόνη κλειδώματος, δυνατότητα που δεν υποστηρίζεται από τα παλαιότερα μοντέλα.

 

iOS 6

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν και οι λειτουργίες "Μην ενοχλείτε" και τα εργαλεία διαχείρισης κλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία "Μην ενοχλείτε" έτσι ώστε οποιαδήποτε κλήση δεχθεί να απορριφθεί αυτόματα, και οποιαδήποτε ειδοποίηση να είναι αθόρυβη χωρίς το άνοιγμα της οθόνης. Φυσικά υπάρχει επιλογή λίστας αγαπημένων επαφών από όπου οι κλήσεις τους ακούγονται έτσι κι αλλιώς, αλλά και επιλογή για να ακουστεί "κανονικά" μια κλήση, εάν επαναληφθεί μέσα σε 3 λεπτά. Ακόμη όταν ο χρήστης δέχεται μια κλήση έχει τη δυνατότητα να την απορρίψει και να σταλεί ένα αυτόματο μήνυμα της επιλογής του.

 

Το iOS 6 περιλαμβάνει δεκάδες ακόμη αλλαγές και νέες λειτουργίες, όπως δυνατότητα πλήρους οθόνης στο Safari browser, δημοσίευση στο Facebook από το κέντρο ειδοποιήσεων, ανανεωμένες εφαρμογές τηλεφώνου, App Store, iTunes και του καιρού, ενώ στο iPad προστίθεται εφαρμογή ρολογιού. Επίσης ξεχωρίσαμε δυνατότητες ρύθμισης διαφορετικών δονήσεων για επαφές, VIP φάκελος email, απευθείας επισύναψη αρχείων χωρίς να ανοίγει η εφαρμογή email, νέες δυνατότητες διαμοιρασμού από το Safari και το Photo Stream και συγχρονισμός των αποθηκευμένων λέξεων του χρήστη μέσω του iCloud.

 

iOS 6

 

Εάν δεν έχετε λογαριασμό με δικαιώματα προγραμματιστή στην Apple, μπορείτε να δείτε εδώ την πλήρη παρουσίαση του iOS 6 μέσα από τα μάτια του Insomnia, μέχρι να περιμένετε η αναβάθμιση να είναι διαθέσιμη και τη συσκευή σας.

 

Link.png Site: iOS 6