Εναντίον της Apple κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες μία ομοσπονδιακής εμβέλειας ομαδική αγωγή. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως η εταιρεία είναι συνεργός σε σχέδιο με σκοπό να παρασυρθούν παιδιά στην αγορά level-ups και εικονικών νομισμάτων σε παιχνίδια «που προωθήθηκαν στα παιδιά ως δωρεάν».

 

Ο Garen Meguerian, δικηγόρος σε προάστειο της Φιλαδέλφειας, μήνυσε την Apple διότι η κόρη του δημιούργησε χρέος 200 δολαρίων παίζοντας παιχνίδια όπως το City Story και το Tap Fish σε μία συσκευή iPod Touch. Η αγωγή που κατατέθηκε στις 11 Απριλίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο του San Fransisco, επικεντρώνει σε εφαρμογές για παιδιά και τα πρόσθετα που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών μετρητών του City Story, του εικονικού παγωτού του Sundae Maker και των «ψαροδόλαρων» του Tap Fish.

 

Στο υπόμνημα της αγωγής, ο επικεφαλής συνήγορος των εναγόντων Jonathan Shub αποκαλεί τις εντός εφαρμογών αγορές εικονικών αγαθών απάτη τύπου "bait-and-switch" που εκμεταλλεύεται τα παιδιά τα οποία πιθανόν να μην καταλαβαίνουν ότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι πραγματικά δωρεάν.

 

«Πολλά παιχνίδια είναι δια σχεδίου εξαιρετικά εθιστικά και αναπτύσσονται στρατηγικά ώστε να επάγουν την αγορά εικονικού νομίσματος. Για παράδειγμα, το παιχνίδι
(Στρουμφοχωριό) διατίθεται δωρεάν για κατέβασμα. Ο σκοπός του παιχνιδιού όμως είναι το χτίσιμο ενός εικονικού χωριού και η διαδικασία κατασκευής επιταχύνεται σημαντικά με την αγορά «Στρουμφόμουρων», εικονικού νομίσματος που κοστίζει πραγματικά χρήματα. ... [Το Κατάστημα Στρουμφόμουρων] διαθέτει προς αγορά διάφορες ποσότητες Στρουμφόμουρων. Τα πενήντα Στρουμφόμουρα κοστίζουν 4,99 δολάρια ΗΠΑ. Τα 1000 κοστίζουν 59 δολάρια.»

 

Στην αγωγή σημειώνεται πως μέχρι πριν την έρευνα που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σχετικά με την χρήση του App Store από ανήλικους, η εξουσιοδότηση μίας αγοράς στο App Store άνοιγε ένα 15λέπτο παράθυρο κατά τη διάρκεια του οποίου ένας μικρός φίλος των παιχνιδιών μπορούσε να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία. Για παράδειγμα, αγορά Στρουμφόμουρων συνολικής αξίας 1400 δολαρίων στην περίπτωση ενός συγκεκριμένου λογαριασμού.

 

Σημειώνεται επίσης πως η Apple έχει προσθέσει επιπλέον προειδοποιήσεις στην οθόνη εγκατάστασης του Smurfs' Village και άλλων δωρεάν παιχνιδιών που αναφέρουν ότι «το πρόσθετο εντός παιχνιδιού περιεχόμενο» θα κοστίσει πραγματικά χρήματα και συμβουλεύει τους χρήστες να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις κλειδώματος στο Γονικό Έλεγχο. Ή να χρηματοδοτήσουν το λογαριασμό του παιδιού τους με μία κάρτα δώρου του iTunes ώστε να αποφύγουν χρεώσεις στην πιστωτική τους κάρτα.

 

 

Link.png Site: PCWorld