Οι επενδυτές καλούνται να καταψηφίσουν ένα πακέτο αμοιβών ύψους 99 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρθηκαν για το 2021 στον επικεφαλής της Apple

H Institutional Shareholder Services (ISS) αναφέρει πως διατηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις» σχετικά με το ύψος του πακέτου, το οποίο κατέγραψε θεαματική αύξηση σε σχέση με τα 14,8 εκατομμύρια δολάρια του προπερασμένου έτους.

Ο Τιμ Κουκ, ο οποίος φέρεται να κατέχει περιουσία η οποία υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, έλαβε το πακέτο αυτό με τη μορφή μετοχών, μισθών και διαφόρων εξόδων.

Σε επιστολή της προς τους μετόχους, η ISS επισημαίνει πως εγείρονται ζητήματα ως προς «τη μορφή και το μέγεθος» του πακέτου. «Τα μισά ποσά της αποζημίωσης στερούνται κριτηρίων επιδόσεων», αναφέρει η ISS.

Ο επικεφαλής της Apple, ο οποίος έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τους προβληματισμούς του σχετικά με ζητήματα τα οποία άπτονται της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε δηλώσει το 2015 πως προτίθεται να δωρίσει το σύνολο της περιουσίας του πριν πεθάνει.

Σύμφωνα με την ISS, η αμοιβή του Τιμ Κουκ ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερη από το μισθό ενός μέσου υπαλλήλου της Apple.

Στο πακέτο αποζημίωσης που έλαβε περιλαμβάνονταν 630.000 δολάρια για προσωπικά έξοδα ασφαλείας, καθώς και 712.500 δολάρια για την προσωπική χρήση ιδιωτικού τζετ. Η ISS επισημαίνει στην έκθεσή της πως το κόστος τέτοιου είδους προνομίων «υπερέβαινε αισθητά» εκείνο που καταβαλλόταν από ανάλογες εταιρίες κατά το περασμένο έτος.

Πέρυσι, από καταχώρηση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών (SEC) προέκυπτε πως ο Τιμ Κουκ δώρισε μετοχές της Apple αξίας σχεδόν 7,4 εκατομμυρίων λιρών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, χωρίς να κατονομάζεται ο αποδέκτης της δωρεάς.

Η εταιρία πίσω από το iPhone, το iPad και το MacBook αποτέλεσε την πρώτη εταιρία η χρηματιστηριακή αποτίμηση της οποίας έσπασε το φράγμα των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Ιανουάριο, ενώ στην παρούσα φάση κυμαίνεται στα 2,8 τρισεκατομμύρια.

Τα μετοχικά μερίσματα καταγράφουν αύξηση η οποία υπερβαίνει το 1.000% από όταν ανέλαβε ο Τιμ Κουκ τα ηνία της εταιρίας, το 2011.

Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Apple είναι προγραμματισμένη για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος των μετόχων έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το ύψος των πακέτων αποζημίωσης αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Στη γενική συνέλευση του περασμένου έτους, το πρόγραμμα αποζημίωσης των εκτελεστικών στελεχών της Apple υπερψηφίστηκε από το 95% των ψηφισάντων.

Την ίδια ώρα, εταιρίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται αντιμέτωπος με ολοένα και πιο ισχυρές αντιδράσεις των μετόχων τους, με επίκεντρο τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβάλουν στα στελέχη τους. Η General Electric, η ΙΒΜ και η Starbucks απέτυχαν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων για τις αμοιβές των στελεχών τους για το 2021.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπερδιπλασιάστηκε, σε σχέση με το 2020, ο αριθμός των εταιριών που εντάσσονται στο δείκτη FTSE 100 και ήρθαν αντιμέτωπες με αντιδράσεις των μετόχων τους, καθώς επικρίθηκαν για το ύψος των αμοιβών που κατέβαλαν σε υψηλόβαθμα στελέχη, την ώρα που πολλοί από τους υπαλλήλους τους έρχονταν αντιμέτωποι με επιπρόσθετες οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας.