Την πρώτη πτώση πωλήσεων του iPhone, ανακοίνωσε η Apple με τα τελευταία αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2016, μια εξέλιξη η οποία είχε προεξοφληθεί πάντως από την εταιρεία.

Συγκεριμένα οι πωλήσεις όλων των iPhone μοντέλων σημείωσαν πτώση κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την Apple να διαθέτει στην αγορά 51,2 εκατομμύρια συσκευές έναντι 61,1 εκατομμυρίων το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, η μείωση πωλήσεων του iPhone οφείλεται στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και στην γενικότερη πτώση της αγοράς smartphone που θεωρείται δεδομένη τη φετινή χρονιά. Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ντεμπούτο του iPhone SE την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες της εταιρείας. Όπως ανέφερε ο Cook, το iPhone SE θα βοηθήσει σημαντικά τις πωλήσεις του iPhone το επόμενο οικονομικό τρίμηνο, με ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών να το επιλέγει «επειδή επιθυμεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε πιο προσιτές διαστάσεις».

 

Όσον αφορά το iPad, η πτώση συνεχίζεται, με την Apple να ανακοινώνει την 9η συνεχόμενη μείωση πωλήσεων, αυτή τη φορά κατά 19%, διαθέτοντας στην αγορά 10,3 εκατομμύρια tablets. Κατά την πάγια τακτική της εταιρείας, δεν γνωστοποιήθηκαν οι πωλήσεις κάθε μοντέλου ξεχωριστά.

 

Επίσης, σημαντική πτώση παρουσίασν και οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac της Apple, κατά 12% σε σχέση με το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2015, διαθέτοντας στην αγορά 4 εκατομμύρια υπολογιστές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τη μείωση πωλήσεων PC που υπολογίζεται στο 9,6% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί, το Apple Watch «ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Apple» με τον Cook να αναφέρει ότι στον ένα χρόνο κυκλοφορίας του, το Watch έχει γίνει το έξυπνο ρολόι με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Τέλος οι υπηρεσίες της Apple όπως το Apple Care, το Apple Pay και το Apple Music, σημείωσαν αύξηση εσόδων κατά 20% στα 6 δισ. δολάρια, με το Apple Music να διαθέτει 13 εκατομμύρια συνδρομητές. Το αποθεματικό της Apple εξακολουθεί να ανεβαίνει, φτάνοντας τον εκπληκτικό αριθμό των 233 δισ. δολαρίων.

 

Link.png Site: Apple