Κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει.

Η Apple και η Google θα συνεργαστούν πάνω σε μια προτεινόμενη προδιαγραφή με στόχο την καταπολέμηση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με τα AirTags και άλλες συσκευές εντοπισμού με δυνατότητα Bluetooth. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το νέο πρότυπο απαιτεί την υλοποίηση "ανίχνευσης και ειδοποιήσεων μη εξουσιοδοτημένης παρακολούθησης" σε συσκευές Android και iOS.

Η προτεινόμενη προδιαγραφή απαριθμεί μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές για τους δημιουργούς των συσκευών εντοπισμού Bluetooth, οι οποίες σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην πρόληψη της "κατάχρησης" των συσκευών εντοπισμού θέσης που θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο για παρακολούθηση, παρενόχληση και κλοπή. Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, η ανεπιθύμητη ανίχνευση εντοπισμού θα πρέπει να "ανιχνεύει και να ειδοποιεί τα άτομα" όταν ταξιδεύει μαζί τους ένας τέτοιος tracker που έχει διαχωριστεί από τον ιδιοκτήτη του και να παρέχει επίσης οδηγίες για τον τρόπο εύρεσης και απενεργοποίησης της συσκευής.

Άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν παρόμοιες συσκευές εντοπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Tile, Chipolo, Eufy Security, Samsung και Pebblebee, έχουν ήδη συμφωνήσει με το προτεινόμενο πρότυπο.

Από την κυκλοφορία του AirTag της Apple το 2021, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής. Πέρυσι, το The Verge μίλησε με την Erica Olsen του National Network to End Domestic Violence, η οποία δήλωσε ότι οι συσκευές εντοπισμού ήταν πρόβλημα για χρόνια πολύ πριν από την κυκλοφορία του AirTag. Η Apple απάντησε βελτιώνοντας τις ειδοποιήσεις του AirTag στο iPhone και δημιουργώντας μια εφαρμογή στο Android που ελέγχει την κοντινή περιοχή για ανεπιθύμητους trackers. Στη σημερινή του δήλωση, η Olsen αναφέρει:  «Αυτά τα νέα πρότυπα θα ελαχιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας και θα μειώσουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τον εντοπισμό ανεπιθύμητων trackers. Είμαστε ευγνώμονες για αυτές τις προσπάθειες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση του ανεπιθύμητου εντοπισμού και της κατάχρησης».

Σε δήλωσή του, ο Ron Huang, αντιπρόεδρος του τμήματος Sensing and Connectivity της Apple αναφέρει ότι «Κατασκευάσαμε το AirTag και το δίκτυο Find My με ένα σύνολο προληπτικών χαρακτηριστικών για να αποθαρρύνουμε την ανεπιθύμητη παρακολούθηση - για πρώτη φορά στον κλάδο - και συνεχίζουμε να κάνουμε βελτιώσεις για να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται όπως προβλέπεται». «Αυτή η νέα προδιαγραφή του κλάδου βασίζεται στις προστασίες του AirTag και μέσω της συνεργασίας με την Google οδηγεί σε ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης παρακολούθησης σε iOS και Android".

Η Google αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο Google I/O τη δική της πρόταση στα AirTag της Apple, η οποία όπως΄όλα δείχνουν θα αφορά όλες τις android συσκευές και δεν θα περιορίζεται στις δικές της hardware προτάσεις. Αντίστοιχα, η Samsung έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό τη δική της λύση, τα SmartTags, τα οποία όμως χρησιμοποιούν αποκλειστικά Galaxy smartphones για τον εντοπισμό της θέσης του tracker.