H τεχνητή νοημοσύνη κατέκτησε και το Κουπερτίνο.

Η Apple ανακοίνωσε την "Apple Intelligence" στη διάρκεια της WWDC 2024, το όνομα που έδωσε σε μια νέα σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης για τα iPhone, Mac και όχι μόνο. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η Apple θα αρχίσει να διαθέτει μια φυσικότερη, όπως την περιέγραψε, εκδοχή της Siri, τη δυνατότητα δημιουργίας από τους χρήστες δικών τους emoji με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και πρόσβαση στο GPT-4o που επιτρέπει στη Siri να στρέφεται για βοήθεια στο chatbot της OpenAI, όταν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί από μόνη της τα αιτήματα του χρήστη.

Η εταιρία που άλλοτε αρνούταν να χρησιμοποιήσει τον όρο "τεχνητή νοημοσύνη" όταν αναφερόταν σε λειτουργίες μηχανικής μάθησης πλέον, από ό,τι φαίνεται, ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν μέσα στον τελευταίο χρόνο εταιρίες όπως η Google και η Microsoft. Φυσικά, καθώς όλα αυτά ειπώθηκαν στο πλαίσιο της WWDC 2024, όλα τα παραπάνω δεν προσφέρονται άμεσα, αλλά θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο.

appleintelligence.jpg.8b0c04107967d70a5f4e9f0830d6bbc0.jpg

Η Apple ανακοίνωσε πως οι λειτουργίες αυτές θα μπορούν να διαχειρίζονται τις ειδοποιήσεις, να συντάσσουν αυτόματα κείμενα ή περιλήψεις μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω άλλων εφαρμογών. 

Όπως πάντα, η Apple τονίζει το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας. Οι λειτουργίες αυτές θα τρέχουν τοπικά, ώστε οι πληροφορίες να παραμένουν στη συσκευή. Όμως, θα χρειαστεί κανείς προηγμένους επεξεργαστές, είτε A17 Pro, είτε κάποιον της σειράς Μ, για να τις αξιοποιήσει. Στην όλη διαδικασία συμμετέχει και ένας "σημειολογικός δείκτης" που θα συλλέγει προσωπικά στοιχεία όταν χρειάζεται και θα τα εμφανίζει σε όλες τις εφαρμογές.

Όμως, όταν οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να περάσουν στο cloud, η Apple λέει πως θα προωθούνται σε ένα "Private Cloud" και ότι τα δεδομένα δεν θα αποθηκεύονται ποτέ στους διακομιστές, ενώ ούτε η ίδια η εταιρία δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά. Θα κληθούν ανεξάρτητοι ειδικοί να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Apple, όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση.

Η Apple ανακοίνωσε πως οι χρήστες θα μπορούν να μιλούν στη Siri με πολύ πιο φυσικό τρόπο στο iOS 18. Οδηγίες θα μπορούν επίσης να δίνονται γραπτά, όχι μόνο φωνητικά. Επίσης, η Siri θα μπορεί να κατανοεί από τα συμφραζόμενα τι είδους εφαρμογές της ζητά ο χρήστης να χρησιμοποιήσει.

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Writing-Tools-240610.jpg.d6c612d7cba239c3aa86b4174ee11954.jpg

 

Η Siri αποκτά επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί εφαρμογές ώστε, για παράδειγμα, να επεξεργαστεί μια φωτογραφία για να την κάνει πιο εντυπωσιακή, να αναζητήσει μια φωτογραφία που θέλει ο χρήστης και να τη στείλει σε κάποιο φιλικό πρόσωπο. Όλα αυτά, η Apple τα περιγράφει ως "αντίληψη" του τι υπάρχει επί της οθόνης. Ένα άλλο παράδειγμα που έδωσε η Apple είναι να αναζητά η Siri στις φωτογραφίες το δίπλωμα οδήγησης, να εντοπίζει τον αριθμό της άδειας και να το συμπληρώνει σε φόρμα στο διαδίκτυο, δηλαδή όπως η λειτουργία autofill που υπάρχει ήδη, απλά...πολύ ανώτερη.

Στο Mail, η Siri θα μπορεί να αναλαμβάνει τη σύνταξη κειμένων, ενώ ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να της ζητά να αλλάξει τον τόνο του κειμένου. Η Apple ανακοίνωσε πως αυτές οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, δηλαδή σε κάθε εφαρμογή που επιτρέπει τη σύνταξη κειμένου.

Μια άλλη νέα λειτουργία είναι τα λεγόμενα "Genmoji", δηλαδή αντιδράσεις κατηγορίας emoji που δημιουργούνται επιτόπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, όταν ο χρήστης δεν βρίσκει αυτό που θέλει. Αντίστοιχα, νέα λειτουργία δημιουργίας εικόνων έρχεται στο iOS 18, με την ονομασία Image Playground. Η Apple ανέφερε πως η λειτουργία θα ενεργοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, ενώ θα έχει και δική της εφαρμογή, με το ίδιο όνομα. Οι developers θα έχουν επίσης πρόσβαση σε API ώστε να περιλαμβάνουν το Image Playground στις δικές τους προτάσεις.

image.png.02d1b0e43aa3d95f847fa4acd8c18ca2.png

Επιπλέον, η Apple φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη και στην εφαρμογή Photos. Ήδη υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης αντικειμένων που αποτυπώνονται στη βιβλιοθήκη, όμως η Apple ανακοίνωσε ότι βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας αυτής στο μέλλον, ώστε να μπορεί κανείς να αναζητά συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα ένα άτομο που κάνει κωλοτούμπες. Παράλληλα, έρχονται λειτουργίες όπως αυτός του Magic Eraser της Google, ώστε να μπορεί κανείς να αφαιρεί ένα άτομο από μια φωτογραφία.

Το ChatGPT-4o έρχεται στο iOS, το macOS και το iPadOS "αργότερα μέσα στη χρονιά", ώστε να μπορεί η Siri να στρέφεται εκεί, όταν δεν είναι σε θέση να κάνει αυτό που της ζητά ο χρήστης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η Apple ανακοίνωσε πως πρώτα θα ζητά την άδεια να στραφεί στο chatbot της OpenAI. Η Apple ανέφερε πως ξεκινά με το καλύτερο chatbot, όμως θα υποστηρίζει και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην πορεία.

Ενημέρωση: Σύμφωνα με την Apple, ενώ οι λειτουργίες που αποτελούν το Apple Intelligence θα παρέχονται δωρεάν για τους χρήστες,  μόνο ένας περιορισμένος αριθμός συσκευών θα έχει πρόσβαση σε αυτά.

Κι'αυτό διιότι οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν το iPhone 15 Pro μαζί με το iPad και το Mac με τσιπ M1 ή νεότερα. Έτσι, οι χρήστες παλαιότερων iPhone ή iPhone 15 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες λειτουργίες.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του Apple Intelligence θα είναι διαθέσιμα για δοκιμή στα αγγλικά των ΗΠΑ σε beta ως μέρος του iOS 18, του iPadOS 18 και του macOS Sequoia αυτό το φθινόπωρο, ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά και πρόσθετη γλωσσική υποστήριξη έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

  • Like 9
  • Thanks 1
  • Haha 1