Πρόσφατα, το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι η Apple κατοχύρωσε μία νέα πατέντα, που σχετίζεται με μία εναλλακτική μέθοδο ταυτοποίησης στο Touch ID, που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγγίζουν απλώς την οθόνη, και μάλιστα σε οποιοδήποτε σημείο της.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple κατοχύρωσε πρόσφατα ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με την ονομασία «Methods of biometric imaging of input surfaces», που εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας ενός βιομετρικού συστήματος «ακουστικής απεικόνισης».

Ειδικότερα, το σύστημα ακουστικής απεικόνισης μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αναλύει την εικόνα του δακτυλικού αποτυπώματος ενός χρήστη που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια εισόδου (π.χ οθόνη ή touchpad) της  ηλεκτρονικής συσκευής, με τη χαρτογράφηση των «κορυφογραμμών» του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη στην επιφάνεια εισόδου. Το σύστημα «ακουστικής απεικόνισης» περιλαμβάνει έναν αριθμό ακουστικών «μορφοτροπέων» οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να παράγουν «ακουστικές εξόδους» (π.χ. μηχανικά κύματα, ακουστικά κύματα ή παλμούς) στην επιφάνεια εισόδου της ηλεκτρονικής συσκευής ανταποκρινόμενοι στο σήμα ενός ελεγκτή.

Ο ελεγκτής παρέχει κωδικοποιημένα σήματα έτσι ώστε οι ακουστικές έξοδοι να είναι επίσης κωδικοποιημένες. Σε κάποιες λύσεις, το σύστημα ακουστικής απεικόνισης μπορεί να χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες τεχνικές τομογραφικής ανακατασκευής της εικόνας του δακτυλικού αποτυπώματος (π.χ ανάκλαση, περίθλαση κ.ά). 

1626901649_APPLEPATENT1.jpg.f385420c4c7e9cc614717aac4a75f12c.jpg

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γίνεται κατανοητό ότι για την ταυτοποίηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά θα μπορούσε να είναι η εικόνας της παλάμης του χεριού, ενός αφτιού ή του μάγουλου κ.ά. Ενδεχομένως λοιπόν θα μπορούσε να γίνεται ταυτοποίηση την ώρα ακριβώς που ο χρήστης απαντάει σε μία κλήση. Η τεχνολογία επίσης έχει τη δυνατότητα να διαβάζει ακόμα και τον καρδιακό παλμό του χρήστη. Άραγε η Apple σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευρεσιτεχνία για να φέρει ξανά το Touch ID στο iPhone; Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η εταιρεία υπέβαλλε την αίτηση για την κατοχύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας το τρίτο τρίμηνο του 2016, περίπου την εποχή που ανακοίνωσε τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Ενδεχομένως η Apple να σκόπευε να ενσωματώσει έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη του iPhone X, αλλά τελικώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Face ID τελικά στη συσκευή. Ενδεχομένως, αν κρίνει ότι ήρθε ο καιρός να αποχωριστεί την εγκοπή (notch) τότε θα δούμε τη νέα τεχνολογία Touch ID να αντικαθιστά το Face ID.

GSMArena

  • Like 1