Το chip ασφαλείας της Apple, T2, που βρίσκεται σε όλους τους νέους υπολογιστές της εταιρείας MacBook Pro, MacBook Air, iMac Pro και Mac mini είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ορισμένων σπουδαίων χαρακτηριστικών τους, όπως των Touch ID και «Hey Siri».

Όμως βρίσκεται στους υπολογιστές και για να βοηθήσει την Apple να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο hardware, "αποθαρρύνοντας" τις επισκευές ή τις αντικαταστάσεις υποσυστημάτων των υπολογιστών της από μη εξουσιοδοτημένα κέντρα επισκευών.

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την ίδια της εταιρεία, ότι το Apple T2 εκτελεί μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους κατά την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή μετά την αλλαγή ενός συγκεκριμένου εξαρτήματος ή υποσυστήματος του υπολογιστή, και αν εντοπιστεί νέο hardware που δεν έχει τοποθετηθεί από εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών σέρβις, θέτει εκτός λειτουργίας τη συσκευή, κρίνοντας την ουσιαστικά μη-επισκευάσιμη.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Apple, τα ανταλλακτικά θα πρέπει να βρίσκονται εντός του δικτύου ASP (Authorized Service Provider, εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών σέρβις) και το άτομο που επισκευάζει τον υπολογιστή θα πρέπει να εκτελέσει ένα διαγνωστικό λογισμικό, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο τα κέντρα ASP ή τα Apple Stores.  Μάλιστα η Apple δεν υποδεικνύει πότε ενεργοποιείται το «kill switch» που "μπρικάρει" τους υπολογιστές και σε ποια προϊόντα ακριβώς είναι απαραίτητο να τρέξει το διαγνωστικό λογισμικό μετά την επισκευή τους. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για την οθόνη, το logic board, το Touch ID για παράδειγμα για το MacBook Pro και για το flash storage για τη περίπτωση του iMac Pro. Τα παραπάνω είναι και τα βασικά υποσυστήματα που δεν μπορούν να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν από οποιοδήποτε κέντρο σέρβις παρά μόνο από κάποιο εξουσιοδοτημένο κέντρο παροχής υπηρεσιών σέρβις που συνεργάζεται με την Apple ή από Apple Store. Το ίδιο ισχύει και για τα MacBook Air και Mac mini που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Η Apple θέλει να διασφαλίσει ότι οι πελάτες θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και για αυτό επιθυμεί τα προϊόντα της να επισκευάζονται σε εξουσιοδοτημένα κέντρα σέρβις. Ενδεχομένως όμως να είναι και μία ακόμη προσπάθεια για να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τις υπηρεσίες επισκευής τρίτων.  

apple_t2_chip.jpeg.74169af16015e326558b6d905bcc836d.jpeg

GSMArena