Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε να διαθέσει η Epic δικό της κατάστημα εφαρμογών μέσω του iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Apple ανέτρεψε την απόφαση που είχε πάρει να αποκλείσει το λογαριασμό της Epic Games, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διερευνούσαν ήδη το ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι η Epic θα μπορέσει να παρουσιάσει δικό της κατάστημα εφαρμογών για τα iPhone και τα iPad στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η εταιρία θα μπορέσει ευκολότερα να επαναφέρει το Fortnite στις συσκευές αυτές που λειτουργούν εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση της Apple να αποκλείσει το παιχνίδι από το App Store, εξαιτίας της ρήξης που είχε προκληθεί σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές πραγματοποίηση αγορών μέσω της εφαρμογής, παρακάμπτοντας το ίδιο το App Store, με την υπόθεση να έχει εξελιχτεί στο μεταξύ σε μια παρατεταμένη νομική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών.

"Κατόπιν συζητήσεων με την Epic, δεσμεύτηκαν να ακολουθούν τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων του DMA (Nόμου περί Ψηφιακών Αγορών]", δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο Engadget. "Επομένως, επετράπη στην Epic Sweden AB να υπογράψει εκ νέου το συμφωνητικό των developers και να γίνει δεκτή στο σχετικό πρόγραμμα της Apple".

"Η Apple δήλωσε σε εμάς και δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα επαναφέρει το λογαριασμό μας", αναφέρει η Epic σε ανανεωμένη ανάρτηση στο εταιρικό της ιστολόγιο. "Αυτό στέλνει ισχυρό μήνυμα στους developers ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργεί άμεσα προκειμένου να επιβάλει το Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών και να εφαρμόζει τη λογοδοσία των εταιριών με κυρίαρχη θέση στην αγορά. Προχωράμε σύμφωνα με το σχέδιο προκειμένου να παρουσιάσουμε το Epic Games Store και να επαναφέρουμε στο Fortnite για το iOS στην Ευρώπη".

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε η Apple απενεργοποίησε το λογαριασμό της Epic, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία ήταν απίθανο να συμμορφωθεί με τους όρους που προέβλεπε η σχετική σύμβαση. Οι δικηγόροι της Apple είχαν περιγράψει τότε την Epic ως "βεβαιωμένα αναξιόπιστη".

Η απότομη αλλαγή πορείας συνέπεσε με σειρά από ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονταν να ζητήσουν από την Apple εξηγήσεις για την απόφαση αποκλεισμού της Epic. Από την πλευρά της, η Epic υποστήριζε ότι ο αποκλεισμός συνιστούσε "σοβαρή παραβίαση του DMA". Στο πλαίσιο του νόμου αυτού, που τέθηκε προ ημερών σε εφαρμογή, η Apple υποχρεούται να επιτρέψει την παρουσία εναλλακτικών προτάσεων αγοράς εφαρμογών στο iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η Apple εξακολουθεί να υποχρεώνει τις εταιρίες που θέλουν να έχουν τη δική τους αγορά εφαρμογών στο iOS να τηρούν τους κανόνες που θέτει η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple, με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφώθηκε με το DMA, με τις αρχές της Ε.Ε. να εμφανίζονται αποφασισμένες να κινηθούν αποφασιστικά όπου αυτό επιβάλλεται, επομένως δεν συνιστά ιδιαίτερη έκπληξη η απόφαση της Apple να μην επιμείνει στην πρόσφατη κόντρα της με την Epic. Μάλιστα, οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. φέρονται να εξετάζουν το νέο ζήτημα που προέκυψε με τους -αδιευκρίνιστους για την ώρα- χρονικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Apple στην πρόσβαση στις εναλλακτικές επιλογές που την υποχρεώνει να παρέχει ο DMA στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως προέχουν άλλα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Ως προς το νέο επεισόδιο της διαρκούς αντιπαράθεσης της Apple με την Epic, o Τιμ Σουίνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Epic, δήλωσε βέβαιος ότι η Apple υποχρεώθηκε σε υποχώρηση μετά από την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Like 1
  • Haha 2