Η Apple ολοκλήρωσε πριν από λίγο την ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη δείχνοντας τις προθέσεις της να εμβαθύνει περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας νέες εφαρμογές και δυνατότητες εκπαιδευτικού και πανεπιστημιακού ενδιαφέροντος. Παρουσιάστηκε το iBooks 2 με εμπλουτισμένες δυνατότητες για το iPad, μια νέα κατηγορία εκπαιδευτικών βιβλίων τα textbooks, καθώς επίσης και η εφαρμογή iBooks Author ως εργαλείο δημιουργίας textbooks σε Mac υπολογιστές.

 

Εισαγάγοντας τα textbooks στο iBooks 2, επεκτείνονται οι δυνατότητες ενός “παραδοσιακού” βιβλίου, μετατρέποντάς στο σε ένα απόλυτα διαδραστικό μέσο εκπαίδευσης. Τα textbooks ενσωματώνουν video, τρισδιάστατα μοντέλα εικόνων, multitouch χειρονομίες για πλοήγηση, σημειώσεις επάνω στο κείμενο, δίνοντας έτσι κίνηση και ενδιαφέρον σε ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Οι εμπλουτισμένες δυνατότητες θα εμφανίζονται κυρίως όταν το iPad θα βρίσκεται σε οριζόντια θέση, ενώ όταν βρίσκεται σε κάθετη θέση θα δίνεται περισσότερο έμφαση στην εμφάνιση απλού κειμένου. Τα textbooks αποτελούν μια καινούργια κατηγορία στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple iBookstore και εκτός από τα δωρεάν δείγματα θα κοστολογούνται (τουλάχιστον όσα παρουσιάστηκαν σήμερα) στα $14.99 δολάρια το καθένα. Τα πρώτα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν είναι για τα μαθήματα Βιολογίας, Άλγεβρας, Χημείας, Γεωμετρίας, Φυσικής και Περιβαλλοντικής Επιστήμης από τον εκδοτικό οίκο McGraw-Hill. Μπορείτε να δείτε τις δυνατότητες ενός textbook και από τη σελίδα της Apple.

 

textbooks_interactive_3d.jpg

 

Εκτός από τα εκπαιδευτικά textbooks που θα είναι διαθέσιμα από τους συνεργάτες της Apple, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει ένα διαδραστικό βιβλίο μέσω της εφαρμογής iBooks Author η οποία διατίθεται αποκλειστικά για Mac υπολογιστές. Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει προκαθορισμένα templates για βιβλία, τα οποία όμως θα μπορούν να τροποποιηθούν. Υπάρχει ακόμη μια εργαλειοθήκη με τις διαθέσιμες διαδραστικές δυνατότητες οι οποίες θα προσαρμόζονται αυτόματα, ανάλογα με το σχεδιασμό του εκάστοτε textbook. Υποστηρίζονται επίσης οι τεχνολογίες του HTML5 και Javascript για τη δημιουργία νέων widgets που μπορούν να ενσωματωθούν μέσα σε ένα textbook. Το iBooks Author διατίθεται ήδη στο Mac App Store δωρεάν.

 

buildbook.jpg

 

Η Apple παρουσίασε επίσης μια ξεχωριστή εφαρμογή για το iTunes U, για πρόσβαση σε πανεπιστημιακό περιεχόμενο, το οποίο μέχρι σήμερα φιλοξενούταν ως υποκατηγορία του iTunes. Η νέα εφαρμογή του iTunes U περιέχει διαδραστικό περιεχόμενο και δίνει τη δυνατότητα σε καθηγητές να επικοινωνούν άμεσα με τους φοιτητές στέλνοντας τους μηνύματα τα οποία θα τα λαμβάνουν απευθείας στη συσκευή τους, να δέχονται προτάσεις από τους φοιτητές τους, να ορίζουν ημερομηνίες αναθέσεων ή ακόμη να ρυθμίζουν τις ώρες γραφείου τους. Θα υπάρχει ειδική ενότητα όπου οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θα ορίζουν προτεινόμενα συγγράμματα στους φοιτητές και προτεινόμενες εφαρμογές σχετικές με το μάθημά τους. Η εφαρμογή θα συνεχίσει να περιλαμβάνει εκπαιδευτικά video μαθημάτων από γνωστά πανεπιστήμια με την προσθήκη σημειώσεων συμβατών με το iBooks.

 

 

Video Video: Ολόκληρο το αποψινό event της Apple