Την επίσημη κυκλοφορία του iOS 5 στις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε μόλις τώρα ο υπεύθυνος ανάπτυξης του λογισμικού Scott Forstall, μέσα από το ειδικό event της Apple στις εγκαταστάσεις της στο Cupertino. Σήμερα θα γίνει η διάθεση της GM έκδοσης του iOS 5 για προγραμματιστές η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει και την έκδοση για τους τελικούς χρήστες. Το iOS 5 περιλαμβάνει πάνω από 200 προσθήκες και βελτιώσεις.

 

1317749825.jpg

 

Ξεχωρίζει το νέο σύστημα ειδοποιήσεων για ότι σας αφορά (email, sms, εφαρμογές, καιρός), το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο των Android smartphones. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται με μια κίνηση στο πάνω μέρος της οθόνης όπου και αποκαλύπτονται ειδοποιήσεις σε ένα μέρος από εφαρμογές του App Store ή της πλατφόρμας. Επίσης οι ειδοποιήσεις που καταφθάνουν όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη, δίνουν τη δυνατότητα με ένα άγγιγμα στο χρήστη να τη ξεκλειδώσουν και να ανοίξουν απευθείας την υπεύθυνη εφαρμογή.

 

Η εφαρμογή της ανταλλαγής μηνυμάτων αναβαθμίζεται με την προσθήκη του iMessage, το οποίο επιτρέπει τη δωρεάν αποστολή άμεσων μηνυμάτων σε άλλους iOS 5 χρήστες μέσω WiFi ή 3G. Για τα μηνύματα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα αναφοράς παράδοσης.

 

Την κοινωνική πινελιά στο αναβαθμισμένο λειτουργικό στης Apple προσθέτει η ενσωμάτωση λειτουργιών του Twitter, όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν οποιαδήποτε φωτογραφία, μια σελίδας από τον Safari browser ή ενα YouTube video από την αντίστοιχη εφαρμογή στη δημοφιλή micro blogging υπηρεσία.

 

Στο iOS 5 βρίσκει κανείς επίσης δύο νέες εφαρμογές, μία των Υπενθυμίσεων και αυτή του Newsstand. Με την πρώτη εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα προσθήκης μελλοντικών υπενθυμίσεων και την δημιουργία λίστας αυτών, όπως για παράδειγμα μιας λίστας αγορών προϊόντων από το super market. Το Newsstand συγκεντρώνει όλα τα τεύχη από συνδρομές σε βιβλία και εφημερίδες, ανανεώνοντας αυτόματα το περιεχόμενό του. Ένα λίφτινγκ έχει υποστεί και η εφαρμογή των φωτογραφιών, η οποία περιέχει πλέον εργαλεία επεξεργασίας των φωτογραφιών σας και συνεργάζεται με την υπηρεσία iCloud.

 

Ο Safari browser αποκτά πλέον tabs στο iPad και τη δυνατότητα αποθήκευσης των αγαπημένων σας σελίδων σε ειδική μορφή έτσι ώστε να μπορείτε να την διαβάσετε όποτε εσείς επιθυμείτε ακόμα και από το iPhone.

 

Όσον αφορά τις προσθήκες του iOS 5 στους χρήστες iPad, μπορείτε με το Airplay Mirroring να εμφανίζεται στην τηλεόραση σας οτιδήποτε βλέπετε στην οθόνη του iPad 2. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε στο iPad 2 η οποιαδήποτε εφαρμογή/παιχνίδι τρέχετε, εμφανίζεται την ίδια στιγμή και στην τηλεόραση σας. Αρκεί να υπάρχει συμβατή συσκευή όπως το Apple TV 2ης γενιάς. Έχουν προστεθεί ακόμη νέα Multitouch Gestures. Χρήσιμη είναι ακόμη η διάταξη του πληκτρολογίου στην οριζόντια θέση του iPhone, όπου με μία κίνηση αυτό “σπάει” έτσι ώστε να μπορείτε να πληκτρολογήσετε με τους αντίχειρες.

 

Από τις σημαντικότερες προσθήκες στο νέο λογισμικό της Apple αποτελεί ο συγχρονισμός των συσκευών με το iTunes μέσω WiFi, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με καλώδιο. Ο συγχρονισμός δε διακόπτει τη λειτουργία που πραγματοποιείτε με τη συσκευή, καθώς πραγματοποιείται στο παρασκήνιο. Επιτρέπεται επίσης ο ταυτόχρονος συγχρονισμός και εγκατάσταση πολλαπλών εφαρμογών.

 

Μια νέα υπηρεσία που παρουσιάστηκε σήμερα είναι η Find My Friends. Πρόκειται για υπηρεσία GPS η οποία εμφανίζει στο χάρτη τους φίλους μας που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτή.

 

1317750221.jpg

 

Το νέο λογισμικό της Apple θα είναι διαθέσιμο για iPhone 4/3GS/iPad2/iPad/ iPod touch 3ης και 4ης γενιάς.

 

Το iOS 5 ενσωματώνει πλήρως και τη νέα υπηρεσία της Apple iCloud, μια υπηρεσία για τη μεταφορά σχεδόν όλων των δεδομένων σας στο σύννεφο. Το iCloud έρχεται ως δωρεάν υπηρεσία με προσφερόμενο όγκο δεδομένων 5GB, ενώ για την απόκτηση παραπάνω δεδομένων απαιτείται μηνιαία συνδρομή --.

 

Ουσιαστικά το iCloud αποτελεί τον αντικαταστάτη του MobileMe αλλά με πολλές παραπάνω δυνατότητες. Μπορεί κανείς να αποθηκεύσει σε αυτό τις επαφές του, ημερολόγια, email, ειδοποιήσεις καθώς και τις φωτογραφίες που λαμβάνει από τη συσκευή του, για άμεση πρόσβαση από όλες τις iOS 5 συσκευές. Το iCloud λαμβάνει επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα αυτόματα backup όλων των δεδομένων σας, με δυνατότητα επαναφοράς ολόκληρης της συσκευής χωρίς την απαίτηση σύνδεσης με υπολογιστή. Γίνεται επίσης συγχρονισμός όλων των εφαρμογών και των δεδομένων τους, για άμεση πρόσβαση για κατέβασμά τους από οποιαδήποτε iOS 5 συσκευή.

 

Οι υπηρεσίες email, επεξεργασίας επαφών, το ημερολόγιο, το iWork καθώς και η υπηρεσία εύρεσης της συσκευής είναι διαθέσιμα και μέσω του www.icloud.com

 

Επιπλέον, η υπηρεσία iCloud αναμένεται να φέρει την μουσική σας συλλογή στο «σύννεφο» με το iMatch μέσω του οποίου τα μουσικά σας κομμάτια είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή για αναπαραγωγή με $25 δολάρια το χρόνο. Η υπηρεσία τα αναγνωρίζει από τη μουσική σας βιβλιοθήκη και τα προσθέτει στο σύννεφο ενώ μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 25.000 μουσικά κομμάτια. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στην Αμερική. Να σημειωθεί ότι ο όγκος αυτών δε θα επιβαρύνει τον εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στο iCloud.

 

Το iCloud θα ανοίξει επίσημα την ίδια ημερομηνία με την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του iOS 5, στις 12 Οκτωβρίου.

 

Link.png Site: Live Blog της παρουσίασης μέσα από τα μάτια του Insomnia.gr

Video Video: Το video της σημερινής παρουσίασης της Apple