Αρκετοί χρήστες και influencers μοιράστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα τις προηγούμενες εβδομάδες ιστορίες για τους λόγους που τους οδήγησαν να επιστρέψουν στην Apple το σετ κεφαλής Vision Pro.

Αν και ορισμένοι από αυτούς ήταν βάσιμοι, ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo υποστηρίζει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επιστροφών (~30%) έγιναν επειδή οι χρήστες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως να ρυθμίσουν ή διαμορφώσουν αυτή τη νεόφερτη τεχνολογία των $3.500.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 20-30% των χρηστών που προχώρησαν στην επιστροφή του, το έκαναν επειδή δεν γνώριζαν πως να ρυθμίσουν το Vision Pro» δήλωσε ο Ming-Chi Kuo, γνωστός αναλυτής για σημερινά ή μελλοντικά προϊόντα της Apple με πολύ καλό ιστορικό όσον αφορά την εγκυρότητα των πηγών του.

Στην έρευνα του, o Ming-Chi Kuo διαπίστωσε ότι μόλις το 1% των ιδιοκτητών του Vision Pro επέστρεψε το σετ κεφαλής στην Apple -π.χ. επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι για διάφορους λόγους, όπως ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλές εφαρμογές- κάτι που συνηθίζεται για όλα τα νέα προϊόντα γενικότερα. Παρόλα αυτά, από όλες τις επιστροφές, ένα μεγάλο ποσοστό πραγματοποιήθηκε είτε επειδή οι χρήστες δεν γνώριζαν πως να «στήσουν» (να ρυθμίσουν ή να διαμορφώσουν) το Vision Pro ή επειδή δεν ήξεραν πως να χειριστούν το σετ κεφαλής χωρικής υπολογιστικής της Apple. Γενικότερα, τα προϊόντα της Apple φημίζονται για τα σχεδόν διαισθητικά περιβάλλοντα χρήσης τους, όπως αυτά στα iPhone, iPad και Mac, αλλά από ότι φαίνεται, το Vision Pro δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτή την προσδοκία.

Το «Intuitive by design» είναι ένα από τα σλόγκαν της Apple για τους υπολογιστές Mac. «Ο Mac έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολος τόσο στην εκμάθηση όσο και στη χρήση του - έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορούσατε να φανταστείτε» αναφέρει η ιστοσελίδα της Apple για τα προϊόντα αυτού του τύπου. Από ότι φαίνεται ωστόσο, το πρώτο σετ κεφαλής μικτής-εικονικής πραγματικότητας της Apple έχει ορισμένα όχι και τόσο προφανή χαρακτηριστικά που ενδέχεται να μπερδεύουν ή να δυσκολεύουν τους χρήστες. Το Vision Pro χρησιμοποιεί τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών για τον έλεγχο ενός κέρσορα στο «περιβάλλον χωρικής πληροφορικής» της Apple, χαρακτηριστικό που αν και μοιάζει περισσότερο διαισθητικό από τη χρήση ενός ποντικιού για παράδειγμα, φαίνεται να προκαλεί σύγχυση σε ορισμένους χρήστες ή να έχει περιορισμούς.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε στις εφαρμογές, πρέπει να πατήσετε ένα φυσικό κουμπί στο σετ ακουστικών, γεγονός που απομακρύνει κατά κάποιον τρόπο τον χρήστη από μία ολοκληρωμένη εμπειρία χωρικής πληροφορικής. Για να «ανοίξετε» το κέντρο ελέγχου πρέπει να κοιτάξετε προς τα πάνω, προς ένα μικροσκοπικό βέλος. Και αν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης σας, υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθείτε να επισκεφθείτε κάποιο Apple Store για να τον επαναφέρετε. Για ορισμένους χρήστες, όλα τα παραπάνω, δεν αξίζουν τα $3.500 που ζητάει η Apple, ούτε τον κόπο. 

Ο αναλυτής Ming-Chi Kuo υποστηρίζει επίσης ότι η ζήτηση για το Vision Pro έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Οι χρόνοι αποστολής πάντως για το VR headset της Apple έχουν βελτιωθεί σε μόλις 3-5 ημέρες όταν οι πρώτες εκτιμήσεις κατά τη περίοδο των προπαραγγελιών έκαναν λόγο για πάνω από ένα μήνα. Η Apple πάντως αναμένεται να πουλήσει φέτος περισσότερα Vision Pro από όσα εκτιμούσε σύμφωνα με τον Ming-Chi Kuo, αν και το προϊόν εξακολουθεί επί του παρόντος να απευθύνεται σε επαγγελματίες και σε ένα μικρό, εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς.

  • Haha 26