Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται στον άμεσο απόηχο της εγκατάλειψης των σχεδίων του τεχνολογικού κολοσσού να αναπτύξει δικό του ηλεκτρικό όχημα.

Η Apple απολύει 614 εργαζομένους της στην Καλιφόρνια, λίγο καιρό αφότου εγκατέλειψε την προσπάθεια ανάπτυξης δικού της ηλεκτρικού οχήματος. Σύμφωνα με ενημέρωση η οποία αναρτήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας της Καλιφόρνια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η εταιρία ενημέρωσε τους εργαζομένους που θα πληγούν από την απόφαση αυτή στις 28 Μαρτίου, με τις συμβάσεις να τερματίζονται στις 27 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι που πρόκειται να απολυθούν εργάζονται σε οκτώ εγκαταστάσεις στη Σάντα Κλάρα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νότια του Σαν Φρανσίσκο.

Παρότι η ενημέρωση δεν διευκρινίζει σε ποια προγράμματα εργάζονταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι περισσότεροι από τους επηρεαζόμενους εργαζομένους βρίσκονταν σε κτίρια τα οποία συνδέονται με το ματαιωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ηλεκτρικού οχήματος, ενώ ορισμένοι άλλοι εργάζονταν σε εγκαταστάσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς οθονών.

Η Apple αποφάσισε τον τερματισμό και των δύο αυτών προγραμμάτων προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εταιρία ξεκίνησε τις προσπάθειες πάνω στην ανάπτυξη ηλεκτρικού οχήματος, με την κωδική ονομασία "Πρόγραμμα Τιτάνας", το 2014, ενώ ενημέρωσε τους εργαζομένους για τον τερματισμό της προσπάθειας στις 27 Φεβρουαρίου. Τότε δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους εναπομείναντες υπαλλήλους που ασχολούνταν με το ηλεκτρικό όχημα επρόκειτο να μεταφερθούν στα προγράμματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που τρέχει ο τεχνολογικός κολοσσός.

Περίπου το ίδιο διάστημα, η Apple φέρεται να τερμάτισε τις προσπάθειες σχεδιασμού και ανάπτυξης δικών της οθονών επόμενης γενιάς. Οι οθόνες αυτές επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε πρώτο στάδιο στα Apple Watch της εταιρίας, πριν την ενδεχόμενη επέκταση της χρήσης τους και σε άλλες συσκευές της εταιρίας.

Οι συγκεκριμένες απολύσεις αποτελούν τον πρώτο μεγάλο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας στην Apple, μετά την πανδημία.

Η Apple δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στην προσπάθεια εξασφάλισης κάποιου σχολίου για την εξέλιξη αυτή.

  • Sad 2