Η Apple διατήρησε για άλλη μια χρονιά κυρίαρχη θέση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Τα μοντέλα iPhone της Apple κατέλαβαν επτά από τις δέκα πρώτες θέσεις μεταξύ των smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσα στο 2023, καθώς μόνο οι συσκευές μεσαίας κατηγορίας της Samsung εξασφάλισαν την παρουσία τους στη σχετική λίστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Counterpoint Research.

Ήταν η πρώτη χρονιά που η Apple κατόρθωσε να κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό, με τα μοντέλα του iPhone 14 να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, καθώς η σειρά 14 ήταν η πλέον ευπώλητη το 2023, με τις μισές πωλήσεις να καταγράφονται στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το iPhone 14 ήταν υπεύθυνο για το 19% των συνολικών πωλήσεων συσκευών iPhone μέσα στο 2023.

Το iPhone 13 κατετάγη τέταρτο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αποδοχή που απολαμβάνει σε Ιαπωνία και Ινδία, ενώ τα μοντέλα του iPhone 15 κατέλαβαν την πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση, με το iPhone 15 Pro Max να σημειώνει τις καλύτερες πωλήσεις από την πιο πρόσφατη σειρά της Apple, παρότι κυκλοφόρησε σχετικά αργά στην αγορά, το Σεπτέμβριο του 2023. Χαρακτηριστικά, η έκθεση της Counterpoint Research αναφέρει:

"Οι συνολικές πωλήσεις της Apple παρέμειναν σταθερές το 2023, τη στιγμή που εκείνες σημαντικών ανταγωνιστών της κατέγραψαν πτώση. Η σταθερότητα αυτή σε μεγάλοι βαθμό οφείλεται στη σημαντική τόνωση των πωλήσεων σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Το 2023, η Ινδία αποτέλεσε την πέμπτη αγορά smartphone που ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων πωλήσεων iPhone μέσα σε ένα έτος, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της συγκεκριμένης αγοράς για την Apple. Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν στο να καταγράψει η σειρά iPhone 15 ανάλογες επιδόσεις με εκείνες της σειράς iPhone 14 το 2022".

Οι συσκευές της Samsung της οικονομικής σειράς Α κατέλαβαν την όγδοη, ένατη και δέκατη θέση, χάρη στη σημαντική αξία που προσέφεραν σε σχέση με το κόστος απόκτησής τους, όμως κανένα από τα κινητά της σειράς Galaxy, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρίας, δεν κατόρθωσε να καταταγεί μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Τα στοιχεία της Counterpoint έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα δεδομένα που συγκέντρωσε η εταιρία ερευνών IDC, σύμφωνα με τα οποία η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως ο κορυφαίος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων το 2023, κατορθώνοντας να διοχετεύσει στην αγορά περισσότερες συσκευές από ό,τι η Samsung, για πρώτη φορά. 

  • Like 7
  • Thanks 1