Εφετείο διατήρησε το status quo στην αντιμονοπωλιακή αγωγή της Epic κατά της Apple, επιβεβαιώνοντας μια απόφαση που στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να θεωρηθεί νίκη της Apple. 

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, το Εφετείο της Ένατης Περιφέρειας έκρινε ότι το κλειστό App Store της Apple και οι περιορισμοί ασφαλείας δεν παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, αλλά ότι η Apple δεν μπορεί να διατηρήσει τους κανόνες κατά της καθοδήγησης που εμποδίζουν τους χρήστες να μάθουν για εναλλακτικές επιλογές πληρωμών.

Η εκπρόσωπος της Apple, Marni Goldberg, δήλωσε στο The Verge:

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την ηχηρή νίκη της Apple σε αυτή την υπόθεση, με εννέα από τους 10 ισχυρισμούς να έχουν κριθεί υπέρ της Apple. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Apple τηρεί τους αντιμονοπωλιακούς νόμους σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το App Store συνεχίζει να προωθεί τον ανταγωνισμό, να προωθεί την καινοτομία και να διευρύνει τις ευκαιρίες και είμαστε υπερήφανοι για τη βαθιά συνεισφορά του τόσο στους χρήστες όσο και στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη μία εναπομείνασα αξίωση βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας και εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω επανεξέτασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, με tweets του ανέφερε σχετικά με την απόφαση ότι ενώ «η Apple επικράτησε στο 9ο Δικαστήριο, η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει τις πολιτικές της Apple κατά του συστήματος πληρωμών, απελευθερώνει τους προγραμματιστές του iOS να στέλνουν τους χρήστες στο web για να κάνουν τις πληρωμές μαζί τους απευθείας εκεί». Προσθέτει ακόμα ότι «Εργαζόμαστε για τα επόμενα βήματα».

Το νομικό γαϊτανάκι ξεκίνησε το 2020, όταν η Apple απέσυρε το Fortnite από το App Store, αφού η εφαρμογή άρχισε να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αγορές εντός της εφαρμογής χρησιμοποιώντας το δικό της σύστημα πληρωμών, παρακάμπτοντας αυτό της Apple. Αυτό επέτρεψε στην Epic να αποφύγει την προμήθεια 30% που συνεπάγεται η χρήση του δικού της συστήματος πληρωμών εντός της εφαρμογής της Apple. Η Epic Games μήνυσε την Apple λίγο μετά την αφαίρεση του Fortnite από το App Store, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία προέβη σε "αθέμιτες και ενέργειες που πλήττουν τον ανταγωνισμό".

Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers εξέδωσε την απόφασή της το 2021, δηλώνοντας ότι η Apple δεν έχει μονοπώλιο στην αγορά εφαρμογών για smartphones. Αντίθετα, διέταξε την Epic να πληρώσει για την παραβίαση των όρων χρήσης του App Store. Όμως και η Apple δεν βγήκε αλώβητη αφού με την ίδια απόφαση, αναγκάζεται να καταργήσει τους κανόνες της κατά του steering, οι οποίοι απαγορεύουν στους δημιουργούς εφαρμογών να παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με άλλες μορφές συστημάτων πληρωμών εντός της εφαρμογής. Τόσο η Apple όσο και η Epic Games άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου το 2021.

Ενώ η σημερινή απόφαση αναφέρει ότι το περιφερειακό δικαστήριο "έκανε νομικό σφάλμα σε διάφορα ζητήματα", αναφέρει ότι αυτά τα σφάλματα "δεν προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα". Προσθέτει ακόμα ότι η Epic απέτυχε επίσης να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της για την "δεσπόζουσα θέση της Apple στην αγορά". Προσθέτει ακόμα ότι "Υπάρχει μια ζωντανή και σημαντική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν στην οικονομία και τη δημοκρατία μας οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών με ισχύ στην αγορά", αναφέρει η απόφαση. "Η δουλειά μας ως ομοσπονδιακό εφετείο, ωστόσο, δεν είναι να επιλύσουμε αυτή τη συζήτηση - ούτε θα μπορούσαμε καν να επιχειρήσουμε να το κάνουμε".

Η Apple έχει λάβει πρόσφατα μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, όπως η εισαγωγή ενός τρόπου για εφαρμογές "ανάγνωσης", όπως το Kindle, το Netflix και το Spotify, να παρακάμπτουν τις απαιτήσεις της Apple για πληρωμές εντός της εφαρμογής, συνδέοντας με τις δικές τους τοποθεσίες. Παρόλα αυτά, το Spotify εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την πώληση ηχητικών βιβλίων στην εφαρμογή του για iOS, με αποτέλεσμα να αποσύρει εντελώς τις αγορές ηχητικών βιβλίων από την εφαρμογή του για iPhone.

  • Like 1