Η Apple έχει ήδη τελειοποιήσει τη 2η γενιά των επεξεργαστών για Mac και σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας The Information η 3η γενιά θα κατασκευαστεί σε κλίμακα 3nm.

Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι η 2η γενιά των επεξεργαστών της Apple θα κατασκευαστεί με μία αναβαθμισμένη έκδοση της μεθόδου 5nm που χρησιμοποιείται σήμερα στους επεξεργαστές M1, M1 Pro και M1 Max που βρίσκονται στο εσωτερικό των τελευταίας γενιάς υπολογιστών Mac. Σε αντίθεση ωστόσο με τη πρώτη γενιά των chips της εταιρείας, οι 2ης γενιάς επεξεργαστές θα διαθέτουν στη συσκευασία τους δύο dies αντί για ένα (όπως συμβαίνει με τον σχεδιασμό chiplet της AMD στους επεξεργαστές Ryzen για να έχετε μία εικόνα), κάτι που θα επιτρέψει την εταιρεία να παρουσιάσει μοντέλα επεξεργαστών με περισσότερους πυρήνες.

Ένας επεξεργαστής 2ης γενιάς αλλά με μονό die θα βρίσκεται στο εσωτερικό του επανασχεδιασμένου MacBook Air καθώς και στο εσωτερικό των νέων iPad με το chip να έχει την κωδική ονομασία Staten. Τα νέας γενιάς MacBook Pro ωστόσο θα διαθέτουν τους ισχυρότερους επεξεργαστές 2ης γενιάς που έχουν το κωδικό όνομα Rhodes. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας The Information, τα συγκεκριμένα chips έχουν ήδη μπει σε διαδικασία δοκιμαστικής παραγωγής. Όμως σύμφωνα με την γνωστή ιστοσελίδα δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της 1ης γενιάς. Ο νέος επεξεργαστής για τον Mac Pro αναμένεται να βασίζεται στη 1η γενιά των επεξεργαστών της εταιρείας και έχει το κωδικό όνομα Jade. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που βασίζεται στον M1 Max που βρίσκεται στο MacBook Pro αλλά διαθέτει δύο dies αντί για ένα.

Οι 3ης γενιάς επεξεργαστές Apple Silicon έχουν τις κωδικές ονομασίες Ibiza, Lobos και Palma, με τους δύο τελευταίους να προορίζονται για χρήση στους υπολογιστές iMac (και Mac mini) και MacBook Pro. Το χαμηλότερης απόδοσης chip με την κωδική ονομασία Ibiza αναμένεται να τροφοδοτήσει τα νέα iPad και MacBook Air. Την ίδια εποχή, η εταιρεία αναμένεται να ενσωματώσει Α-series επεξεργαστές που θα κατασκευάζονται με μέθοδο 3nm στα νέα iPhone. Αν και η 2η γενιά πρόκειται να φέρει αυξημένη απόδοση σε σχέση με την 1η εντούτοις με την 3η γενιά -και λόγω της κατασκευαστικής μεθόδου 3nm- αναμένεται να γίνει μεγάλο άλμα στην απόδοση. Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Information φαίνεται να επικεντρώνεται στην απόδοση των νέων της chips συγκριτικά με τους επεξεργαστές της Intel, καθώς η ηγεσία του κατασκευαστή επεξεργαστών δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία της να ξανακερδίσει συμβόλαια με την Apple, είτε τροφοδοτώντας την τελευταία με επεξεργαστές είτε κατασκευάζοντας η ίδια στα εργοστάσια της τους επεξεργαστές της Apple με την ιστοσελίδα The Information να εκτιμά ότι το 2ο είναι πολύ πιθανότερο από το 1ο λαμβάνοντας υπόψη ότι τα 3ης γενιάς chips της Apple θα ξεπερνούν σε απόδοση εκείνα της Intel εκείνη την εποχή.

 

  • Like 1