Η Apple μπορεί να ανανέωσε τους όρους χρήσης του App Store σχετικά με την τύχη των εφαρμογών streaming video game, ωστόσο στην ουσία τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η σχέση της Apple και του iOS με τις υπηρεσίες streaming video game όπως το xCloud της Microsoft και το Google Stadia είναι κάκιστη -αν όχι τελείως ανύπαρκτη. Κατά καιρούς μάλιστα αρκετές εταιρείες έχουν καταφερθεί εναντίον της Apple κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά έχει αποκλείσει το streaming τίτλων από την πλατφόρμα της. Πριν από λίγες μέρες όμως, η εταιρεία από το Κουπερτίνο προχώρησε σε ενημέρωση των όρων χρήσης του App Store, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράγραφο 4.9 με τίτλο Streaming Games.

Όσο για το τι αναφέρεται πλέον εκεί; Ότι το streamάρισμα video game επιτρέπεται (!) φτάνει αυτά να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις. Οι δημιουργοί τους οφείλουν να παρέχουν τα απαραίτητα metadata, τα ίδια τα παιχνίδια δε, πρέπει να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς των in-app συναλλαγών της Apple για τυχόν έξτρα περιεχόμενο. Ο κάθε τίτλος θα πρέπει να διαθέτει τη δική του σελίδα στο App Store, να εμφανίζεται στα chart και την αναζήτηση, να έχει βαθμολογίες και κριτικές χρηστών, να μπορεί να παρακολουθείται μέσω ScreenTime και άλλα παρόμοια app, να εμφανίζεται κανονικά στη συσκευή του χρήστη κλπ. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες streaming μπορούν να έχουν κατάλογο στο App Store έτσι ώστε να προσφέρουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στους χρήστες.

Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Ότι για να επιτραπεί η λειτουργία μίας εφαρμογής streaming video game στο iOS, οι δημιουργοί της θα πρέπει να δημιουργήσουν καταχωρήσεις και σελίδες για κάθε τίτλο που είναι διαθέσιμος προς αναπαραγωγή μέσω αυτής! Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο αφού εκτός από εξαιρετικά χρονοβόρο, θα παραβίαζε τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς οι τίτλοι που διατίθενται μέσα από μία τέτοια εφαρμογή, δεν είναι μόνο first αλλά και third-party.

Σημειώνουμε εδώ ότι η Apple υιοθετεί εντελώς διαφορετική πολιτική για τις εφαρμογές streaming βίντεο όπως Netflix, Hulu και Disney+ από τις οποίες δε ζητά τίποτε όπως τα προαναφερθέντα.