Η Apple τείνει να κυκλοφορεί τις μεγάλες εκδόσεις λογισμικού για τις πλατφόρμες της με τακτικό ρυθμό, με τις ενημερώσεις για το iPhone και το iPad να κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως αμέσως μετά τη ετήσια παρουσίαση των νέων iPhone κάθε Σεπτέμβριο.

Τα πράγματα όπως φαίνεται θα είναι διαφορετικά φέτος, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η Apple ενδέχεται να καθυστερήσει το iPadOS 16 κατά ένα μήνα περίπου.

Το κύριο πρόβλημα για την καθυστέρηση αφορά τη λειτουργία Stage Manager, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι διαθέσιμη μόνο σε iPad με M1 chipset της ίδιας της Apple. Η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το μέγεθος των παραθύρων και να τα έχουν διαθέσιμα στην άκρη της οθόνης σε μορφή thubmnail προκειμένου να έχoυν άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή που επιθυμούν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, όσοι δοκίμασαν τη beta σε γενικές γραμμές βρήκαν τη λειτουργία προβληματική.
 
«Στην ημιτελή του μορφή, το Stage Manager είναι λίγο προβληματικό», έγραψε ο Nathan Ingraham του Engadget κατά την παρουσίαση της preview έκδοσης του iPadOS 16. «Όταν χρησιμοποιούσα το iPad μου με εξωτερική οθόνη, το σύστημα κατέρρεε και με οδηγούσε συχνά πίσω στην αρχική οθόνη, κάτι που προφανώς μηδενίζει οποιοδήποτε όφελος αποκομίζει ο χρήστης για την παραγωγικότητά του. Υπάρχουν επίσης ιδιορρυθμίες με εφαρμογές που συμπεριφέρονται απρόβλεπτα όταν αλλάζει το μέγεθος των παραθύρων τους».

Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η Apple έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία νέων iPad για αργότερα μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου ενός αναβαθμισμένου βασικού μοντέλου με θύρα USB-C και ενός iPad Pro με ενσωματωμένο το M2 chipset. Η καθυστέρηση του iPadOS 16 θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα εμφανιστεί πιο κοντά στην άφιξη των νέων tablet. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η αναβολή της κυκλοφορίας του iPadOS 16 θα επιτρέψει στην Apple να δώσει προτεραιότητα και να βελτιώσει το iOS 16, του οποίου η κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι και το macOS Ventura περιλαμβάνει τη λειτουργία Stage Manager, με την κατάσταση εκεί να είναι διαφορετική, κάτι που δεν θα έχει οποιαδήποτε διαφορά στην κυκλοφορία του επιτραπέζιου λειτουργικού συστήματος της Apple η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι η Apple προσπαθεί εδώ και καιρό να «αλλάξει» την αντίληψη ότι ένα iPad είναι ένα μεγάλο iPhone, η ταυτόχρονη κυκλοφορία του iPadOS 16 και του macOS Ventura θα μπορούσε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα σχετικά με το πλεονεκτήματα που φέρνει το κορυφαίο της tablet ως ένα μηχάνημα για την παραγωγικότητα και όχι απλά για κατανάλωση media.