Όταν ανακαλύφθηκε ότι η Apple μειώνει την απόδοση των φορητών συσκευών της σε συνάρτηση με τη κατάσταση της μπαταρία τους, η δημόσια κατακραυγή ήταν τέτοια που η Apple αναγκάστηκε να πάρει θέση μέσω επίσημης ανακοίνωσης προκειμένου να αποφύγει τυχόν αγωγές.  

Τώρα μαθαίνουμε από τον CEO της Apple, Tim Cook, ότι η εταιρεία του πρόκειται να διαθέσει μία ενημέρωση λογισμικού που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο (η δοκιμαστική έκδοση θα διατεθεί μέσα στον Φλεβάρη) και η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες του iOS 11 να απενεργοποιούν τη δυνατότητα υποχρονισμού (throttling) του SoC (επεξεργαστής, μονάδα γραφικών) που έχει στόχο την διατήρηση της διάρκειας της μπαταρίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η απόδοση της μπαταρίας είναι μειωμένη, ο χρήστης θα είναι σε θέση να ρυθμίσει σε πλήρη ισχύ τη λειτουργία της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας αλλά και της μονάδας επεξεργασίας γραφικών. Επομένως, το "throttling" θα γίνει ένα "προαιρετικό... χαρακτηριστικό".

Ο Tim Cook πάντως επισήμανε πως η Apple δεν προτείνει την απενεργοποίηση του “χαρακτηριστικού”, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στον απροσδόκητο τερματισμό της συσκευής. “Θα δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να έχουν ορατότητα πάνω στην υγεία της μπαταρίας τους, οπότε θα είναι πολύ, πολύ διαφανής” δήλωσε ο Tim Cook στο ABC κατά την διάρκεια μίας συνέντευξής που παραχώρησε στο ABC News.   Η ενημέρωση θα πληροφορεί επίσης τους χρήστες με ξεκάθαρο τρόπο για το πότε το iPhone μειώνει αυτόματα την απόδοση της συσκευής τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον απροσδόκητο τερματισμό της λειτουργίας της. Θα υπάρχει ένας διακόπτης για να απενεργοποιήσετε το “throttling” ωστόσο όπως αναφέραμε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple δεν συνιστά τη χρήση του.

Ο Tim Cook υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας του να επιβραδύνει τις παλαιότερες συσκευές iPhone, επειδή “ο στόχος ήταν η εμπειρία χρήσης”. Επίσης δήλωσε ότι η μείωση του κόστους των μπαταριών αντικατάστασης ήταν κάτι το λογικό από τη στιγμή που σε κάποια φάση "οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να αγοράσουν κάποια στιγμή μια νέα μπαταρία για τη συσκευή τους".

GSMArena