Ήταν γνωστό ότι η εφαρμογή των διορθώσεων που αντιμετωπίζουν τα exploits Spectre και Meltdown θα είχαν ως συνέπεια τη σημαντική μείωση στην απόδοση, ειδικά στις παλαιότερες συσκευές.

Την ώρα επίσης που η μείωση στην απόδοση βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, τα πρώτα αποτέλεσμα δεν δείχνουν καλά. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, η απόδοση ενός iPhone 6 που στο εσωτερικό του διαθέτει το Apple A8 SoC μειώθηκε κατά 40% μετά από την μετάβαση στο iOS 11.2.2 από την έκδοση 11.1.2.

Τη δοκιμή πραγματοποίησε ο Ολλανδός entrepreneur Melvin Mughal ο οποίος δημοσίευσε τα παρακάτω αποτελέσματα.

A.png.5447b44d9661fb31f06dd193dd8abcc0.png

Τόσο η single-core όσο και η multi-core απόδοση επηρεάστηκαν σημαντικά ενώ επιπτώσεις υπήρξαν και για το memory access, κάτι αναμενόμενο αφού και οι δύο ευπάθειες σχετίζονται με την cache του επεξεργαστή.

Δεδομένου ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο ίδιο τηλέφωνο, τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από τη γνωστή επιβράδυνση που σχετίζεται με την μπαταρία. Αυτό όμως καθιστά πιο δύσκολη τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για να διαπιστωθεί η έκταση του ζητήματος.

Για παράδειγμα, σε αυτόν τον σύνδεσμο είναι ένα αποτέλεσμα από τη βάση δεδομένων του Geekbench, όπου τα αποτελέσματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση και ένα άλλο, το οποίο είναι πιο κοντά στους αριθμούς του Melvin Mughal. Υπάρχουν και άλλα σκορ 11.2.2 σαν αυτό, ωστόσο είναι δύσκολο για την ώρα να πούμε πόσο από την σχετική ασυνέπεια οφείλεται στο throttling λόγω της παλιάς μπαταρίας.

GSMArena