Η σειρά iPhone 15 έφερε ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές και χαρακτηριστικά στη σειρά iPhone, περισσότερες από όσες μας έχει συνηθίσει η Apple τα τελευταία χρόνια.

Μαζί όμως με τις αλλαγές, ήρθαν και ορισμένα  bugs που φαίνεται να επηρέασαν -ή να εξακολουθούν να επηρεάζουν- την εμπειρία χρήσης. Το πρώτο ήταν το πρόβλημα υπερθέρμανσης της σειράς iPhone 15 Pro που άργησε να αναγνωρίσει η Apple αλλά στη συνέχεια φρόντισε να διορθώσει σχεδόν αμέσως με μία ενημέρωση του iOS 17. Αρκετοί χρήστες ωστόσο διαμαρτυρήθηκαν για ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, αυτό του «burn-in» της οθόνης, που και αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί σύντομα από την εταιρεία (με την επερχόμενη ενημέρωση iOS 17.1).

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για «burn-in» στην οθόνη του iPhone 15 Pro Max και στο subreddit της Apple έχουν αναρτηθεί διάφορα σχετικά παράπονα και διαμαρτυρίες. Το λεγόμενο «burn-in» είναι ένα συνηθισμένο και καλά τεκμηριωμένο ζήτημα των οθονών OLED ωστόσο συνήθως εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Η πηγή του προβλήματος είναι ότι ορισμένα τμήματα της οθόνης υποβαθμίζονται ταχύτερα από άλλα επειδή χρησιμοποιούνται περισσότερο για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. κατά τη συνεχή προβολή μίας στατικής εικόνας για εκτεταμένες χρονικές περιόδους) γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει τα αντιληπτά χρώματα της οθόνης σε μια περιοχή περισσότερο από ότι σε μια άλλη με αποτέλεσμα να μένουν πίσω υπολείμματα ή μοτίβα που είναι αδύνατο να απενεργοποιηθούν. Στο τέλος, μένει μία εικόνα «φάντασμα» μόνιμα αποτυπωμένη.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-10-19 222641.png

Όπως όμως αναφέραμε, αυτό για να συμβεί χρειάζεται να περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και το iPhone 15 Max Pro δεν βρίσκεται στην αγορά παρά μόνο λίγες εβδομάδες. Επομένως, αυτή η υποβάθμιση της οθόνης ήρθε πολύ νωρίτερα στον κύκλο ζωής της συσκευής από το αναμενόμενο, κάτι που δημιούργησε υποψίες. Επιπλέον, σε πολλές αναφορές, η burned-in εικόνα εμφανιζόταν προσωρινά και εξαφανιζόταν, ωστόσο αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνιση της (παρά τις συνεχείς επανεκκινήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλοί χρήστες).

Όπως αποδεικνύεται, δεν πρόκειται για burn-in στην οθόνη αλλά για ένα πρόβλημα διατήρησης μίας εικόνας στο iOS 17 (image retention). Η Apple για να αντιμετωπίσει το ζήτημα διέθεσε την έκδοση iOS 17.1 Release Candidate σε beta testers και σύμφωνα με αναφορές διορθώνει το πρόβλημα «διατήρησης εικόνας». Κάποιοι χρήστες του Reddit επίσης επιβεβαίωσαν ότι η ενημερωμένη έκδοση iOS 17.1 Release Candidate διόρθωσε το πρόβλημα στην περίπτωση τους, κάτι που υποδεικνύει ότι πρόκειται πράγματι για σφάλμα λογισμικού και όχι για πρόβλημα του hardware στις οθόνες OLED της σειράς iPhone 15 Pro.

Αν βρίσκεστε ανάμεσα σε εκείνους που παρατήρησαν πρόβλημα «burn-in» στην οθόνη του iPhone 15 σας, μπορείτε είτε να προχωρήσετε στην ενημέρωση του λογισμικού στην έκδοση iOS 17.1 Release Candidate από σήμερα κιόλας προχωρώντας σε εγγραφή στις ενημερώσεις beta ή να περιμένετε την επίσημη ενημέρωση που αναμένεται σύντομα παραμένοντας στις «σταθερές» ενημερώσεις/εκδόσεις του λογισμικού. 

  • Like 4
  • Confused 2
  • Sad 1