Η Apple φαίνεται να έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Intel να προσφέρει κάτι αντίστοιχο με τα modem chips της Qualcomm, και αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της hardware και σε αυτό τον τομέα. 

Η πρώτη αναγκάστηκε να καταφύγει στην Intel και να συνάψει συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας, αφού η δικαστική διαμάχη με την Qualcomm που ξεκίνησε το 2017 δεν φαίνεται ότι θα κατευναστεί σύντομα. Το πρόβλημα είναι ότι η Intel φαίνεται να είναι αδύναμη απέναντι στην Qualcomm, και όπως αναδεικνύεται και από ένα σετ συγκριτικών μετρήσεων μεταξύ Snapdragon 845 και υλοποιήσεις της Intel, η διαφορά σε download speed φτάνει το 40%. Αυτό δεν διαφαίνεται να ανατραπεί στις επόμενες γενιές αφού αντιθέτως οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αρνητικές, και μια τόσο σημαντική διαφορά ταχύτητας θα φέρει τα μελλοντικά iPhone σε αρκετά μειονεκτική θέση σε σχέση με τον Android ανταγωνισμό (και την Qualcomm). 

Με τα παραπάνω δεδομένα, η εταιρία του Κουπερτίνο δημοσιοποίησε νέες θέσεις εργασίας ζητώντας δύο “Cellular Modem System Architects” και αρκετούς μηχανικούς τηλεπικοινωνιών, ικανούς να αναπτύξουν layer 1 PHY chip για κινητά τηλέφωνα. Φυσικά, αυτό το νέο project δεν μπορεί να αφορά το 5G modem που θα “φορέσει” το iPhone του 2020, αφού είναι πολύ αργά για να γίνει κάτι άλλο πέρα από αναγκαστική χρήση του chip της Intel. H Apple στοχεύει να είναι έτοιμη μετά από το 2020, αναπτύσσοντας κάτι που θα μπορεί να ανταγωνιστεί Intel και Qualcomm. Άλλωστε τα κέρδη από την ανάπτυξη του δικού της hardware είναι πολλαπλά, και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει με μεγάλη επιτυχία

theverge