Η ιδέα είναι πως η οθόνη θα αυτό-επισκευάζει μικροφθορές στην επιφάνειά της.

Η Apple πρόσφατα καταχώρησε μια νέα πατέντα που αφορά "self-healing" (αυτό-επισκευαζόμενες) οθόνες σε κινητά με σχεδιασμό αναδιπλούμενης οθόνης, όπως αναφέρεται στο 9to5Mac. Φαίνεται πως προετοιμάζει το έδαφος για ένα επερχόμενο, foldable iPhone (iFold;).

Κατά βάση, το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει είναι κάτι αναπόφευκτο για κινητά τέτοιου είδους και εντοπίζεται σε όλα ανεξαιρέτως. Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι δύο ευαίσθητες οθόνες εφάπτονται (όταν το κινητό είναι διπλωμένο), οποιοδήποτε μικροσωματίδιο (όπως κόκκοι άμμου) βρίσκεται ανάμεσά τους ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, στην πατέντα αναφέρεται το εξής:

Αναφορά σε κείμενο

Οι οθόνες συνήθως αποτελούνται από άκαμπτα, επίπεδα υλικά. Παρότι ικανοποιητικές σε πολλές περιπτώσεις, η ενσωμάτωση άκαμπτων οθονών ίσως αποδειχθεί δύσκολη για συγκεκριμένες συσκευές, όπως αυτές που διαθέτουν κέλυφος που κάμπτεται[...]

Κατά τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής συσκευής, το προστατευτικό στρώμα της οθόνης ενδέχεται να χαρακωθεί ή να παραμορφωθεί. Για να βελτιωθεί η αισθητική μιας ηλεκτρονικής συσκευής, ενδέχεται να είναι επιθυμητό η παρουσία τέτοιων φαινομένων να ελαχιστοποιηθεί. Για να μετριαστεί ο αριθμός των γρατζουνιών, βαθουλωμάτων ή άλλων ατελειών στο εξωτερικό στρώμα της οθόνης, το στρώμα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα στρώμα αυτό-επισκευαζόμενου υλικού.

Στην αίτηση της πατέντας, αναφέρεται πως το ιδανικό θα ήταν η συσκευή να «θεραπεύει» τον εαυτό της δίχως την ανάγκη να παρέμβει ο χρήστης - για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβαίνει κατά τη φόρτιση.

Αναφορά σε κείμενο

Η αυτό-επισκευή θα μπορούσε να συμβαίνει δίχως προτροπή (για παράδειγμα, όταν το στρώμα υποστεί ένα βαθούλωμα, το υλικό τού στρώματος θα γεμίσει το κενό δίχως εξωτερική παρέμβαση). Εναλλακτικά, η διαδικασία αυτό-επισκευής θα μπορούσε να εκκινηθεί ή να επιταχυνθεί με την εφαρμογή θερμότητας, φωτός, ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλου είδους εξωτερικό ερέθισμα.

Όταν η θερμότητα χρησιμοποιείται ως το εν λόγω ερέθισμα για τη διαδικασία, το εξωτερικό στρώμα της οθόνης θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάφανους αγωγούς που σχηματίζουν ένα θερμαινόμενο στρώμα εντός του εξωτερικού στρώματος. Το θερμαινόμενο στρώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παράγει θερμότητα ώστε να εκκινηθεί η διαδικασία αυτό-επισκευής. Το θερμαινόμενο στρώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να παράγει θερμότητα ως αντίδραση σε μια ενέργεια του χρήστη, βάσει προκαθορισμένου προγράμματος ή όταν η συσκευή φορτίζεται.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, δεν αποκλείεται να δούμε ένα αναδιπλούμενο iPhone στα επόμενα λίγα χρόνια, με την Apple να κάνει ντεμπούτο στην κατηγορία με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως η αυτό-επισκευαζόμενη οθόνη ώστε να τραβήξει τα βλέμματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι λέξεις "αναδιπλούμενο" και "iPhone", μαζί, μας απασχόλησαν.

Όμως, ας μην ξεχνάμε επίσης πως η καταχώρηση πατεντών δεν συνεπάγεται αυτόματα και υλοποίησή τους, καθώς πολύ συχνά αποτελεί απλώς μια προστασία για την ιδέα είτε αυτή υλοποιηθεί, είτε όχι.