Πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης, καθώς για πρώτη φορά ο τεχνολογικός κολοσσός θα αποδέχεται τη χρήση μεταχειρισμένων, γνήσιων ανταλλακτικών.

Η Apple αποφάσισε επιτέλους να διευκολύνει τους κατόχους συσκευών iPhone να τα επισκευάζουν με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Η εταιρία ανακοίνωσε πως, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2024, οι κάτοχοι "επιλεγμένων" μοντέλων iPhone θα μπορούν να επισκευάζουν τα κινητά τους με μεταχειρισμένα, γνήσια ανταλλακτικά, διατηρώντας πλήρως λειτουργικές τις συσκευές τους.

Όταν χρειάζεται να επισκευαστεί κάποιο κινητή της Apple, η εταιρία υποχρεώνει τους χρήστες των iPhone να περάσουν από μια διαδικασία ταιριάσματος των ανταλλακτικών, οπότε ο σειριακός αριθμός της συσκευής συνδέεται αμετάκλητα με ένα νέο ανταλλακτικό, που πωλείται από την ίδια την Apple. Αν κάποιος χρήστης επέλεγε να αντικαταστήσει κάποιο κομμάτι της συσκευής με μεταχειρισμένο ανταλλακτικό ή κάποιο ανταλλακτικό άλλης εταιρίας, το κινητό άρχιζε να εμφανίζει στην οθόνη ενοχλητικές ειδοποιήσεις, οι οποίες ενημέρωναν τον κάτοχο ότι η Apple δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει το εξάρτημα που μόλις τοποθετήθηκε. Στην περίπτωση των αισθητήρων Face ID και Touch ID, μάλιστα, υπήρχε περίπτωση το νέο ανταλλακτικό να μη λειτουργεί καν.

Η αλλαγή αυτή λογικά θα σημάνει και το τέλος των συγκεκριμένων ειδοποιήσεων για τα μεταχειρισμένα μέρη, καθώς η Apple αναφέρει πως "η ρύθμιση των γνήσιων ανταλλακτικών, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, θα πραγματοποιείται πάνω στη συσκευή, μετά την εγκατάσταση του νέου στοιχείου". Αυτό σημαίνει πως χρήστες και καταστήματα σέρβις δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν το σειριακό αριθμό της συσκευής που επισκευάζουν όταν παραγγέλνουν τα περισσότερα ανταλλακτικά από το Self Service Repair Store.

H αλλαγή αυτή θα αφορά οθόνες, μπαταρίες και κάμερες, σε πρώτη φάση. Η Apple αναφέρει πως "μελλοντικές" κυκλοφορίες iPhone θα υποστηρίζουν και την ενσωμάτωση μεταχειρισμένων βιομετρικών αισθητήρων, όπως το Face ID και το Touch ID.

Παράλληλα, η Apple ασχολείται σοβαρότερα με το ζήτημα της παρακολούθησης των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών για iPhone. Η εταιρία ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τη λειτουργία Activation Lock, η οποία θεωρητικά εμποδίζει τους κλέφτες να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή η οποία χάθηκε ή κλάπηκε, για να τη μετατρέψουν σε ανταλλακτικά. "Εφόσον η συσκευή που επισκευάζεται εντοπίζει πως κάποιο υποστηριζόμενο ανταλλακτικό προήλθε από άλλη συσκευή όπου ενεργοποιήθηκε είτε το Activation Lock, είτε το Lost Mode, τότε οι δυνατότητες ρύθμισης του συγκεκριμένου ανταλλακτικού θα περιορίζονται", αναφέρει η Apple.

Αν κάποια στιγμή ένα iPhone επισκευαστεί με χρησιμοποιημένο ανταλλακτικό, η συσκευή θα αποθηκεύει την πληροφορία αυτή στην ενότητα Ιστορικό Ανταλλακτικών και Σέρβις της εφαρμογής των Ρυθμίσεων, στο iOS. Η Apple δεν διευκρινίζει ποια μοντέλα iPhone θα υποστηρίζονται αυτό το φθινόπωρο, όμως σε δηλώσεις της στο TechCrunch η εταιρία ανακοίνωσε πως θα αφορά μοντέλα iPhone 15 και μεταγενέστερα.

Παρότι η Apple δεν έχει επεκτείνει ακόμη την έγκρισή της σε ανταλλακτικά άλλων εταιριών, η αλλαγή που σημειώθηκε ήδη έχει τεράστια σημασία για καταστήματα σέρβις αλλά και χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, και υποχρεώνονταν να καταβάλουν υψηλότερα ποσά προκειμένου να αγοράσουν νέα ανταλλακτικά για τις συσκευές τους. 

  • Like 5
  • Haha 3