Η εταιρία επιρρίπτει την ευθύνη στις "τεράστιες αλλαγές" που έχει υποχρεωθεί να κάνει βάσει του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Apple τερματίζει και επίσημα την υποστήριξη των progressive web apps (PWA) για χρήστες των iPhone που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι οι εφαρμογές αυτές αντιμετώπιζαν πρόβλημα για τους Ευρωπαίους χρήστες σε όλες τις μέχρι στιγμής δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 17.4, η Apple επιβεβαίωσε πλέον ότι αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή, όχι κάποιου είδους bug.

Σύμφωνα με ενημέρωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της που απευθύνεται στους developers, η Apple αναφέρει ότι αφαιρεί τη σχετική υποστήριξη των web εφαρμογών από την αρχική οθόνη για τους χρήστες στην Ε.Ε. καθώς το να τις συμμορφώσει με τις πρόνοιες του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA) θα απαιτούσε "μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική ενσωμάτωσης" η οποία "δεν είναι πρακτικό" να συνδυαστεί με όλες τις άλλες αλλαγές στις οποίες έχει υποχρεωθεί να προχωρήσει. Μία από τις αλλαγές αυτές αναγκάζει την Apple να επιτρέψει σε προγράμματα περιήγησης άλλων εταιριών να χρησιμοποιούν τις δικές τους rendering engines στο iOS.

Στην ανάρτησή της, η Apple υποστηρίζει ότι οι επηρεαζόμενες εφαρμογές πατάνε "απευθείας πάνω στο WebKit" -τη μηχανή που χρησιμοποιεί το Safari- επιτρέποντάς τους να "ακολουθούν το μοντέλο ασφάλειας και ιδιωτικότητας για τις εγγενείς εφαρμογές στο iOS". Με τη μετάβαση στο iOS 17.4, οι ιστοσελίδες που προστίθενται στην αρχική οθόνη πλέον λειτουργούν απλά ως σελιδοδείκτες που ανοίγουν σε νέα καρτέλα του προγράμματος περιήγησης, αντί να είναι (ενδεχομένως) αυτόνομες, ικανές για λειτουργίες όπως αποστολή push ενημερώσεων και εμφάνιση badges, λειτουργία την οποία η Apple προσέθεσε μόλις πέρυσι.

Οι pwa εφαρμογές στο iOS έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποθηκεύουν δεδομένα ξεχωριστά από το πρόγραμμα περιήγησης, πράγμα χρήσιμο αν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα στην οποία ο χρήστης θέλει να μπαίνει γρήγορα, χωρίς να συνδέεται κάθε φορά. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το Facebook Gaming, χρησιμοποιούν εφαρμογές αυτού του είδους προκειμένου να παρακάμπτουν το App Store της Apple και τις χρεώσεις που επιβάλει η εταιρία.

Τώρα που μπαίνουν στο παιχνίδι εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Apple ισχυρίζεται ότι αυτό συνιστά "πηγή κινδύνων", επισημαίνοντας ότι "κακόβουλες εφαρμογές θα μπορούσαν να διαβάζουν τα δεδομένα από άλλες εφαρμογές και να υποκλέπτουν τις άδειές τους, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία ενός χρήστη, χωρίς προηγούμενη συναίνεση". Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα προγράμματα περιήγησης θα μπορούσαν να εγκαθιστούν εφαρμογές εν αγνοία του χρήστη -παρότι οι συσκευές που τρέχουν λειτουργικό Android προσφέρουν web apps με διαφορετικά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, εδώ και χρόνια.

"Εκτιμάμε πως η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει μικρό αριθμό χρηστών", αναφέρει στην ανάρτησή της η Apple. "Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαστε για τον όποιο αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει αυτή η αλλαγή -η οποία προέκυψε στο πλαίσιο των προσπαθειών συμμόρφωσης με το DMA- στους δημιουργούς εφαρμογών και τους χρήστες μας". Η Apple κάνει λόγο για "πολύ χαμηλό ποσοστό υιοθέτησης από τους χρήστες" των εφαρμογών αρχικής οθόνης ως έναν επιπλέον λόγο για την απουσία υποστήριξής τους.

  • Like 5
  • Sad 4