Όπως αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max.

Τα δύο νέα κορυφαία του δημοφιλούς gadget, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας στις 22 Σεπτεμβρίου, με την Ελλάδα να είναι στο πρώτο κύμα λανσαρίσματος. 

Σε ότι αφορά την κατασκευή, μπορεί η Apple να μην προχωρά σε αλλαγές σε ότι αφορά την εμφάνιση, όμως η κατασκευή και των δύο μοντέλων είναι πιο ανθεκτική εξαιτίας του νέου πλαισίου από τιτάνιο. Επιπλέον το νέο πλαίσιο δεν αποτελεί μαγνήτη για τις δαχτυλιές όπως στα προηγούμενα μοντέλα ενώ και το βάρος μειώνεται κατά 10 γραμμάρια περίπου. Μία ακόμα αλλαγή σε ότι αφορά την εμφάνιση, εντοπίζουμε στις 2 οθόνες οι οποίες εξακολουθούν να είναι στις 6,1” σε ότι αφορά το iPhone 15 Pro, και τις 6,7” στο iPhone Pro Max. Όμως φέτος η Apple μειώνει αισθητά τα πλαίσια (bezel) περιμετρικά δίνοντας εκτός από καλύτερη εμφάνιση, και μεγαλύτερη επιφάνεια στους χρήστες. Ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει στα 120Hz για ομαλό scrolling.

CleanShot2023-09-12at21_19.30@2x.jpg.e885963398ff1f48009921f2e5614180.jpg

Άλλη αλλαγή αυτή τη φορά στον τεχνικό τομέα είναι η επισημοποίηση ότι όλα τα νέα iPhone αφήνουν πίσω τους μετά από 10 χρόνια τη Lightning θύρα, για το USB-C. H Apple υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αλλαγή εξαιτίας του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει κοινό φορτιστή για τις δημοφιλέστερες mobile συσκευές, μια αλλαγή που θα ενεργοποιηθεί από το Φθινόπωρο του 2024. Για την ώρα πάντως, η Apple δεν μας δίνει συγκεκριμένα νούμερα για τους χρόνους φόρτισης του iPhone, και αν αυτοί είναι πιο γρήγοροι από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Στη μεταφορά δεδομένων πάντως η Apple το ξεκαθαρίζει αναφέροντας ότι οι ταχύτητες είναι 20x πιο γρήγορες όμως όχι με το καλώδιο που θα περιλαμβάνεται στη συσκευασία, το οποίο είναι συμβατό με τις μίζερες ταχύτητες του προτύπου USB 2.0. 

Μια ακόμη αποχώρηση αφορά αυτή τη φορά το διακόπτη σίγασης, ο οποίος αντικαθίσταται από ένα πιο έξυπνο πλήκτρο, το οποίο μπορείτε να προγραμματίσετε για να εκτελεί διάφορες ενέργειες όπως έναρξη εγγραφής ηχητικής σημείωσης, άνοιγμα κάμερας ή φακού, ενεργοποίηση λειτουργιών προσβασιμότητας και πολλά άλλα.

Στο εσωτερικό, η Apple εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά με τον A17 Pro, αφήνοντας πίσω της την ονομασία Bionic για τη Pro σειρά. Με 6πύρηνο επεξεργαστή, το νέο SoC της εταιρείας είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 3nm, το πρώτο στο χώρο. Μεγάλες αλλαγές βλέπουμε στη GPU με πολύ καλύτερες επιδόσεις, και υποστήριξη Ray Tracing για πρώτη φορά. Χωρίς να γίνει κάποια σχετική αναφορά, αλλαγές δεν πρέπει να περιμένουμε στην αυτονομία αφού η χωρητικότητα των μπαταριών παραμένουν ίδιες με πέρσι, παρά τη σχετική φημολογία. 

Στον τομέα της κάμερας, η Pro σειρά διαθέτει σύστημα «ισοδύναμο επτά διαφορετικών φακών», συμπεριλαμβανομένης μιας βελτιωμένης κάμερας 48 megapixel που υπερέχει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ελαχιστοποιεί τους αντικατοπτρισμούς, ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα του iPhone ειδικά στην εγγραφή βίντεο. Το σύστημα καμερών χρησιμοποιεί ακόμα το AI της Apple για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης HEIF ενώ οι χρήστες μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ πολλαπλών εστιακών αποστάσεων (24mm, 28mm και 35mm) εντός της κύριας κάμερας και να απολαμβάνουν οπτικό ζουμ έως και 5x (μόνο για το iPhone 15 Pro Max), φτάνοντας σε εστιακή απόσταση 120mm. Το οπτικό zoom toy iPhone 15 Pro παραμένει και φέτος στο 3x.

Τα 15 Pro και Pro Max προσφέρουν επίσης προηγμένες δυνατότητες βίντεο. Οι χρήστες μπορούν να εγγράψουν βίντεο 4K60 ProRes απευθείας σε εξωτερική μονάδα δίσκου μέσω της θύρας USB-C (με το κατάλληλο καλώδιο). Υπάρχει μάλιστα ένωση και με το Vision Pro αφού και τα δύο μοντέλα μπορούν να κάνουν εγγραφή Spatial Video, των οποίων η αναπαραγωγή είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά του επερχόμενου mixed reality συστήματος της Apple. Κατά την παρουσίαση έγινε σαφές ότι η Apple οραματίζεται το 15 Pro όχι μόνο ως καταναλωτικό προϊόν αλλά και ως επαγγελματικό εργαλείο για δημιουργούς και κινηματογραφιστές. 

Οι τιμές των δύο μοντέλων είναι ίδιες με τις περσινές τουλάχιστον στις ΗΠΑ, με το iPhone 15 Pro να κοστίζει από $999 (128GB) και το iPhone 15 Pro Max (256GB) από $1199. Θα διατεθούν σε τέσσερα φινιρίσματα, όπως μαύρο τιτάνιο, λευκό τιτάνιο, μπλε τιτάνιο και φυσικό τιτάνιο. Οι προπαραγγελίες ξεκινούν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και στη χώρα μας ενώ οι τιμές που θα ισχύσουν στην Ελλάδα μαθαίνουμε ότι θα είναι φθηνότερες από αυτές των προηγούμενων μοντέλων.

Ενημέρωση - Στην Ελλάδα το iPhone 15 Pro με χωρητικότητα 128GB θα κοστίζει 1239€ ενώ η αρχική έκδοση του iPhone 15 Pro Max με 256GB αποθηκευτικό χώρο θα κοστίζει 1499€.

 

  • Like 16
  • Confused 1