Η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε μια σταθερή προθεσμία μέχρι την οποία οι κατασκευαστές θα πρέπει να υιοθετήσουν τη φόρτιση μέσω USB-C για τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στις χώρες μέλη.

Τα νέα smartphones, τα tablets, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και πολλοί άλλοι τύποι συσκευών θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτό το πρότυπο για ενσύρματη φόρτιση από τις 28 Δεκεμβρίου 2024. Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις συσκευές που υποστηρίζουν μόνο ασύρματη φόρτιση.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 28 Δεκεμβρίου 2023 για να δημοσιεύσουν κανονισμούς που θα διέπουν την οδηγία του μπλοκ για τη φόρτιση μέσω USB-C και θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες ένα χρόνο αργότερα. Η ΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ έως το τέλος του 2024 και επέμεινε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Αν δεν το έχουν ήδη κάνει, θα πρέπει να ενσωματώσουν θύρα φόρτισης USB-C μέχρι τον Απρίλιο του 2026. Επιπλέον, οι συσκευές με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης θα πρέπει να έχουν την ίδια ταχύτητα φόρτισης, αναφέρει η ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι χρήστες θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή, κάτι που μένει να δούμε πως θα τηρηθεί από τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ασυμβατότητες με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης.

Η Apple, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone που δεν έχει ήδη υιοθετήσει το USB-C, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα των εκδόσεών της, τεχνικά δεν θα χρειαστεί να κάνει τη μετάβαση μέχρι την κυκλοφορία του νέου iPhone τον Σεπτέμβριο του 2025. Όμως οι αναφορές κάνουν λόγο για μετάβαση στο πρότυπο αρκετά νωρίτερα και μάλιστα, από το iPhone 15 μέσα στο 2023. Ο αναλυτής της Apple, Ming-Chi Kuo, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει την αλλαγή το επόμενο έτος ενώ το Bloomberg επιβεβαίωσε ότι η Apple έχει δοκιμάσει τη χρήση της θύρας, με την αλλαγή να μην είναι προγραμματισμένη να γίνει πριν από το 2023 "το νωρίτερο".

  • Like 7
  • Thanks 6