Άσχημα νέα δυστυχώς για τους χρήστες με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούσαν το εξειδικευμένο και εξαιρετικά δημοφιλές πληκτρολόγιο FlickType στο iPhone καθώς όπως φαίνεται αποτελούν θύματα μίας διαμάχης μεταξύ της Apple και ενός από τους αυστηρότερους επικριτές της.

Ο developer Κώστας Ελευθερίου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του πληκτρολογίου FlickType για το iOS (όχι όμως και για το WatchOS). Όπως πρόσφατα δήλωσε ο developer, η λειτουργικότητα για το iPhone θα αφαιρεθεί αυτόματα με μελλοντική ενημέρωση. 

«Με βαριά καρδιά σήμερα ανακοινώνουμε τη διακοπή (της λειτουργίας) του βραβευμένου πληκτρολογίου μας για το iPhone για τυφλούς χρήστες. Η Apple για χρόνια μας βάζει εμπόδια το ένα μετά το, ενώ προσπαθούμε να παρέχουμε μια εφαρμογή για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε την καταχρηστική συμπεριφορά τους» διαβάζουμε σε μία ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της εφαρμογής FlickType στο Twitter.

Μπορεί να ακούστηκε ότι η εφαρμογή θα σταματήσει να υπάρχει στο App Store της Apple ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κώστας Ελευθερίου στην ιστοσελίδα The Verge. Τον Ιανουάριο του 2020, ο κ. Ελευθερίου πρόσθεσε ένα τύπου swipe-to-type πληκτρολόγιο στο FlickType app που γνώρισε τέτοια επιτυχία που η εφαρμογή έφτασε στο #1 της κατάταξης στην κατηγορία των paid apps σε ολόκληρο το App Store της Apple.

Η εφαρμογή θα συνεχίσει να υπάρχει στο App Store και θα συνεχίσει να περιέχει το πληκτρολόγιο για ανθρώπους με προβλήματα όρασης για το Apple Watch. Δυστυχώς, το πληκτρολόγιο για το iPhone θα σταματήσει να είναι διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής. Αν και ο Κώστας Ελευθερίου δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι το app έχει καταγράψει περισσότερα από μισό εκατομμύριο downloads εντούτοις δεν είχε στοιχεία για τον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ειδικά για το πληκτρολόγιο iPhone.    

Αν το όνομα του Κώστα Ελευθερίου (Kosta Eleftheriou) μοιάζει οικείο, είναι ο ίδιος developer που δημιουργεί ρήγματα στην εικόνα του App Store της Apple για μήνες, υποδεικνύοντας απάτες, συγκαλυμμένες εφαρμογές τζόγου και απάτες σχετικά με τις αξιολογήσεις που περνούν από τα «φίλτρα» της Apple ανενόχλητες. Η διαμάχη του με την Apple έγινε προσωπική αρκετό καιρό πριν τα πρόσφατα νέα για την διακοπή της λειτουργίας του πληκτρολογίου του για το iPhone. 0 Κώστας Ελευθερίου κατέθεσε αγωγή εναντίον της Apple τον περασμένο Μάρτιο κατηγορώντας την Apple ότι έβαλε τεχνηέντως εμπόδια στο FlickType keyboard για να τον εξαναγκάσει να πουλήσει την τεχνολογία στην Apple «φτηνά» και όλα αυτά την ώρα που ένα σωρό εφαρμογές keyboard που εξαπατούσαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τους χρήστες άνθιζαν στο App Store. Τώρα, λέει ο Κώστας Ελευθερίου, η Apple ξαφνικά, και ενώ πήγαιναν όλα καλά, αποφάσισε να απορρίψει για ακόμη μία φορά το FlickType – και για τον ίδιο λόγο που είχαν διαφωνήσει παλαιότερα.

Ο developer απέστειλε την επιστολή απόρριψης στην ιστοσελίδα The Verge. Στην επιστολή η Apple ισχυρίζεται ότι το πληκτρολόγιο πρέπει να λειτουργεί ακόμα κι αν ένας χρήστης δεν του παρέχει «πλήρη πρόσβαση» στο δίκτυο και σε άλλες λειτουργίες του iOS. Όμως ο Κώστας Ελευθερίου λέει ότι αν η Apple επιχειρούσε πραγματικά να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ή αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαν, θα έβλεπε ότι το πληκτρολόγιο λειτουργεί όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, η Apple στις οδηγίες της προς τους developers ξεκαθαρίζει ότι η «πλήρης πρόσβαση» δεν αποτελεί πρόβλημα: η πραγματική ένσταση της Apple εδώ είναι αν η εφαρμογή εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα και αν ο χρήστης την κλείσει – κάτι που γίνεται λέει ο Ελευθερίου, αν ενεργοποιήσεις το VoiceOver. «Χρειάζεται να το δοκιμάσεις ως χρήστης VoiceOver, κάτι που δεν φαίνεται να μπήκαν στον κόπο να κάνουν. Είχα αρκετές απορρίψεις στο παρελθόν επειδή ο reviewer δεν γνώριζε το παραμικρό για το VoiceOver» δήλωσε ο Ελευθερίου.

Όπως εξήγησε ο Ελευθερίου, η τελευταία απόρριψη και η άρνηση της Apple να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα του, ουσιαστικά αγνοώντας τον ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι όπως φαίνεται και από τις τελευταίες του αναρτήσεις στο Twitter.

«Το ιστορικό απορρίψεων μας εκτείνεται ήδη σε περισσότερες από ΣΑΡΑΝΤΑ σελίδες γεμάτες με επαναλαμβανόμενες, αδικαιολόγητες και ακατανόητες απορρίψεις που εξυπηρετούν μόνο με το να προκαλέσουν απογοήτευση και καθυστέρηση και όχι να ωφελήσουν τους τελικούς χρήστες. Και η ενασχόληση με το App Review δεν είναι μόνο χρονοβόρα. Είναι επίσης πολύ συναισθηματικά εξουθενωτική», γράφει ο Κώστας Ελευθερίου.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι πρόκειται για «αντίποινα» από την Apple, ο Έλληνας developer δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge: «Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες σχετικά με αυτήν την απόρριψη, αλλά πρόσφατα είχα πολλές περισσότερες απορρίψεις για τις οποίες δεν έχω μιλήσει ακόμη, και αυτές που αγνοούν τις απόπειρες μου να τους προσεγγίσω είναι επίσης κάτι που δεν έχω ξαναδεί» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να ξέρω πραγματικά, αλλά έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για κάποια «ειδική μεταχείριση». Η Apple δεν απάντησε στην ιστοσελίδα The Verge όταν της ζητήθηκε ένα σχόλιο για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. 

 

  • Sad 5