Η Apple στοχεύει στην αύξηση της ταχύτητας κάθε νέας γενιάς mobile επεξεργαστή που σχεδιάζει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία παράλληλα με τα iPhone 7 και 7 Plus παρουσίασε το τετραπύρηνο A10 Fusion chip.

Τώρα μαθαίνουμε ότι για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των συσκευών της, ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο, δευτερεύον chip ειδικά για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Apple βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης chips για να συμμετάσχει σε δύο βασικούς τομείς του χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης: στην επαυξημένη πραγματικότητα και στα αυτό-οδηγούμενα οχήματα.

 

Για την ώρα, η Apple διαχωρίζει τις διεργασίες που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη ανάμεσα στον κεντρικό επεξεργαστή και την GPU της εταιρείας, αλλά το νέο chip, που εσωτερικά στην Apple το αποκαλούν με την ονομασία Apple Neural Engine, θα αναλάβει οτιδήποτε σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, απελευθερώνοντας υποθέτουμε πόρους, βελτιώνοντας την ταχύτητα της επεξεργασίας αλλά και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

 

Δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρο αν το chip θα κάνει την εμφάνιση του φέτος ή του χρόνου, αλλά αν δεν κάνει την εμφάνιση του φέτος, η Apple θα μείνει πίσω στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Qualcomm, αφού τα τελευταία Snapdragon chips της έχουν dedicated άρθρωμα AI. Να μην ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε ότι η Google έχει διαθέσιμα τα δικά της Tensor Processing Units στη πλατφόρμα Cloud της εταιρείας τα οποία αναλαμβάνουν τις βαριές εργασίες AI.

 

Η Apple ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε βάση ανάπτυξης των δικών της νευρωνικών δικτύων στο φετινό WWDC, ωστόσο οποιαδήποτε διεργασία μηχανικής εκμάθησης πραγματοποιείται σε racks από servers και όχι από mobile επεξεργαστές. Σε αντίθεση με τις μεθόδους ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων που ακολουθεί η εταιρεία όσον αφορά στα δεδομένα που αποστέλλονται στους διακομιστές της, με την Neural Engine, η Apple σκοπεύει να δώσει σε third-party developers πρόσβαση στο chip ώστε να εκμεταλλευτούν την AI στις εφαρμογές τους.

 

Link.png Site: Engadget