Η Apple έχει αφήσει “απείραχτο” το MacBook Air για αρκετό καιρό, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής του. Από τότε που το 11-ίντσο μοντέλο σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2016, η τιμή “εκκίνησης” για το εισαγωγικό μοντέλο του είδους είναι τα $999, αρκετά υψηλή λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του.

Φημολογείται ωστόσο ότι σύντομα η τιμή θα γίνει περισσότερο συμφέρουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του γνωστού αναλυτή της KGI Securities, Ming-Chi Kuο, η Apple ετοιμάζει ένα νέο MacBook Air με χαμηλότερη τιμή πώλησης που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη. Αυτό δε σημαίνει πάντως πως η Apple θα ανασχεδιάσει τo MacBook Air. Τον Ιούνιο του 2017 απλώς αναβάθμισε ελαφρώς τα χαρακτηριστικά του, αλλά ακόμα και τότε χρησιμοποιώντας ένα παλαιότερο επεξεργαστή. Υπάρχουν ωστόσο λόγοι για να δούμε μία πιο σημαντική αναβάθμιση φέτος πάντως.

Εξαιτίας των ευπαθειών Meltdown και Spectre, το πιθανότερο είναι η Apple να επιθυμεί την αναβάθμιση του επεξεργαστή σε ένα σύγχρονο μοντέλο ενώ υπάρχει και το ζήτημα των θυρών/ υποδοχών. Αν και πολλοί χρήστες εξαρτώνται μόνο από περιφερειακά που κάνουν χρήση USB-A το βλέπουμε δύσκολο από τη στιγμή που τo MacBook Pro και το 12-ιντσών MacBook εξαρτώνται πλήρως από το πρότυπο USB-C να μην υιοθετείται και από το MacBook Air.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Apple είναι διατεθειμένη να προσφέρει με το laptop της μία μεγαλύτερης ανάλυσης οθόνη, αφού η τωρινή με τα 1440 x 900 pixels της δεν είναι και τόσο ανταγωνιστική, όταν τα περισσότερα από τα νεότερα μοντέλα του ανταγωνισμού προσφέρουν οθόνες 1080p με πλουσιότερη χρωματική παλέτα. Ότι και να συμβεί πάντως στο hardware, η χαμηλότερη τιμή θα αποτελεί μία αναγνώριση ότι το MacBook Air είναι πολύ σπουδαίο για να “κοπεί” απλώς. Αρκετοί πίστεψαν ότι το 12-ιντσών MacBook θα το αντικαταστήσει, αλλά η υψηλότερη κυρίως τιμή, η περιορισμένη απόδοση και ο αριθμός των υποδοχών διατήρησαν το MacBook Air στη θέση του και στην αγορά. Τώρα μένει να δούμε τι καινούριο θα φέρει το νέο μοντέλο, αν βεβαίως ευσταθούν οι φήμες, πέρα από την καλύτερη τιμή. 

Engadget