Παλαιότερα, το 8K video rendering ήταν μία εργασία που μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε σχεδόν σύστημα να… καταρρεύσει, όμως σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι εφικτό από πολλούς υπολογιστές, ακόμα και από φορητά συστήματα όπως το MacBook Pro και μάλιστα με ένα κλάσμα του χρόνου που χρειαζόταν κάποτε, πράγμα αναμφισβήτητα πολύ σπουδαίο για τους δημιουργούς περιεχομένου και τους επαγγελματίες.

Δεν γνωρίζουμε τι προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί με το λανσάρισμα του MacBook Pro με τον επεξεργαστή M1 Max, αλλά αν είχατε την εντύπωση ότι ο τελευταίας γενιάς φορητός υπολογιστής της Apple με τον ισχυρότερο επεξεργαστή της εταιρείας θα διέλυε τον ανταγωνισμό τότε θα εκπλαγείτε καθώς… μόλις που καταφέρνει να «περάσει» μπροστά από το Microsoft Surface Laptop Studio στον συγκεκριμένο τομέα.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησε ο managing editor της ιστοσελίδας XDA Developers, Rich Woods, το MacBook Pro με τον επεξεργαστή M1 Max κατάφερε να εξάγει ένα 4λεπτο project στο Adobe Premiere Pro σε 21 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα όταν το Surface Laptop Studio της Microsoft με τετραπύρηνο επεξεργαστή Core i7-11370H και GeForce RTX 3050 Ti ολοκλήρωσε την ίδια εργασία σε 22 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα.

Τους δύο παραπάνω υπολογιστές «υποσκέλισε» ο φορητός υπολογιστής Lenovo ThinkPad P15 που ενσωματώνει τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Core i9-11950H και την RTX A5000 GPU που ολοκλήρωση την δοκιμή 8K video rendering σε 13 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Ο Rich Woods μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής είπε ότι ενδεχομένως ο λόγος που το MacBook Pro με τον M1 Max δεν κατάφερε να αποδώσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ενδέχεται να είναι το Adobe Premiere Pro και πως τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλύτερα με το Final Cut Pro αν και απέφυγε να αναφερθεί σε χρόνο καθώς όπως είπε το πρόγραμμα δεν υποστηρίζεται από υπολογιστές με Windows. Στην δοκιμή επίσης δεν ξεκαθαρίζεται αν ο M1 Max χρησιμοποιεί 16πύρηνη, 24πύρηνη ή 32πύρηνη GPU καθώς το σύστημα γραφικών παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Αν απογοητευτήκατε από την απόδοση του MacBook Pro με τον M1 Max πάντως, λάβετε υπόψη σας ότι το Adobe Premiere Pro δεν είναι βελτιστοποιημένο για υπολογιστές Mac και πως υπάρχουν καλύτερες εφαρμογές για video rendering που προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το DaVinci Resolve είναι 5 φορές ταχύτερο στο video editing με αρχεία 8K στο MacBook Pro του 2021.

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1