Η ιδιαίτερα ένθερμη διαδικτυακή εκστρατεία που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία της 2ης εκδοχής της ταινίας Justice League γνωστής και ως «Snyder Cut» ενισχύθηκε από μεγάλο αριθμό ψεύτικων λογαριασμών και bots σύμφωνα με άρθρο του Rolling Stone.

Από μία έρευνα που ανατέθηκε στην εταιρεία RS από την WarnerMedia, διαπιστώθηκε ότι «τουλάχιστον το 13% των λογαριασμών που συμμετείχαν στη γενικότερη συζήτηση για το Zack Snyder's Justice League θεωρούνται ψεύτικοι, αρκετοί περισσότεροι από το 3-5% κατά μέσο όρο που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σε άλλα δημοφιλή ζητήματα. Με άλλα λόγια, αν και πολλοί πραγματικοί θαυμαστές άσκησαν πίεση για την δημιουργία της του «Snyder Cut», εντούτοις οι φωνές τους ενισχύθηκαν δυσανάλογα με τη χρήση bots.

Να θυμίσουμε ότι η ταινία Justice League προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο του 2017 και παρόλο που αποτέλεσε εμπορική επιτυχία (τα $700 εκ. δεν είναι και λίγα), αποδείχτηκε μία μάλλον μεγάλη απογοήτευση για τους φίλους του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC. H παρουσία των Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash και Cyborg πάντως δεν απέφερε περισσότερα από 700 εκ. δολάρια στο κινηματογραφικό στούντιο Warner Bros. (η επίδοση αυτή ήταν η χαμηλότερη του κινηματογραφικού franchise). Από ότι φαίνεται, το όλο εγχείρημα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει μετά και την αναγκαστική αποχώρηση του σκηνοθέτη Zack Snyder εξαιτίας μίας σοβαρής οικογενειακής υπόθεσης.

Το εγχείρημα ανέλαβε να ολοκληρώσει ο σκηνοθέτης του Avengers, Josh Whedon, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Warner Bros. Pictures, Toby Emmerich, θα διατηρούσε τον τόνο και τα στοιχεία που διέκριναν την δουλειά του Zack Snyder. Όταν ωστόσο προβλήθηκε τελικά η ταινία, οι πιο παρατηρητικοί φίλοι του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC άρχισαν να διερευνούν και τελικά να διακρίνουν διάφορες μικρές ή και σημαντικές διαφορές σε σχέση με όσα είχαν δει στα τρέιλερ. Λίγο μετά, άρχισε να σχηματίζεται ένα κίνημα που ζητούσε από την Warner Bros. να κυκλοφορήσει το «Snyder Cut» της ταινίας (Release the Snyder Cut). Τελικά, τον Νοέμβριο του 2019,  η μεγάλη διαδικτυακή προσπάθεια των φίλων του κινηματογραφικού franchise (αλλά και των ηθοποιών της ταινίας που τους πλαισίωσαν, καθώς ορισμένοι αντιμετώπισαν διάφορα ζητήματα με τον Josh Whedon) ώθησε το στούντιο να επαναδιαπραγματευτεί με τον Zack Snyder για μία ειδική έκδοση της ταινίας, το Zack Snyder's Justice League. Όταν διατέθηκε τελικά το 2021, η ταινία αποτέλεσε την 4η ταινία με τις περισσότερες προβολές στο HBO Max, και κατά γενική ομολογία, αν και μεγάλη σε διάρκεια, ήταν καλύτερη της πρωτότυπης.

Πάντως, προέκυψαν ερωτήματα για το ενδιαφέρον των θαυμαστών και αν ήταν πράγματι «οργανικό». Η WarnerMedia αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα μετά από κάποιες σοβαρές online παρενοχλήσεις και κακόβουλες δραστηριότητες όπως εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και απολύσεις ή ακόμη και απειλές για τη ζωή. Η εταιρεία κατάφερε μετά από έρευνες να εντοπίσει κοινότητες «αποτελούμενες από πραγματικούς και ψεύτικους λογαριασμούς που διέδιδαν αρνητικό περιεχόμενο για τη WarnerMedia επειδή δεν έδειχνε να επιθυμεί την αποκατάσταση του «SnyderVerse» και παράλληλα κατεύθυναν τις παρενοχλήσεις τους προς την τότε Διευθύνουσα Σύμβουλο της Warner Bros. Ann Sarnoff και προς άλλα στελέχη και δημιουργούς που συμμετείχαν στο έργο.

Το Rolling Stone προσέλαβε μία εταιρεία ασφαλείας για να ελέγξει ύποπτη δραστηριότητα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι «χωρίς αμφιβολία εμπλέκονταν bots» στην υπόθεση. Μια άλλη εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε από τη WarnerMedia για τη διερεύνηση της δραστηριότητας γύρω από το domain forsnydercut.com κατάφερε να εντοπίσει ίχνη μίας διαφημιστικής υπηρεσίας που υποσχόταν «φθηνή, άμεση επισκεψιμότητα Avatar στην ιστοσελίδα σας». Ο Zach Snyder ήταν εκείνος που άναψε φωτιές στο διαδίκτυο με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης μίας φωτογραφίας που είχε ονομάσει «JL Director's Cut Running Time 214 [minutes]» ωστόσο δεν είναι σαφές, αν είχε κάποιο ρόλο ή οποιαδήποτε συμμετοχή στην διαδικτυακή εκστρατεία.

  • Like 3