Από το σετ του Top Gun: Maverick, και εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία με την κυκλοφορία της κινηματογραφικής ταινίας Mission Impossible: Fallout σε Blu-Ray, o γνωστός και δημοφιλής ηθοποιός Tom Cruise μαζί με τον σκηνοθέτη Christopher McQuarrie προχώρησαν σε μία κοινή δήλωση, προτρέποντας το κοινό να απενεργοποιήσει την τεχνολογία «εξομάλυνσης της κίνησης» στις τηλεοράσεις.

Στο βίντεο διάρκειας ενενήντα δευτερολέπτων περίπου, ο Tom Cruise αναφέρεται στην τεχνολογία «motion smoothing», που είναι αλλιώς γνωστή και ως «frame interpolation» ή αλλιώς και ως «εφέ σαπουνόπερας».

Με τη λειτουργία «παρεμβολής καρέ» εισάγονται με τεχνητό τρόπο εμβόλιμα καρέ στις πραγματικές εικόνες ενός βίντεο, για να επιτυγχάνεται ομαλότερη κίνηση όταν παρακολουθούμε αθλητικά ή υποτίθεται ταινίες με σκηνές δράσης, ωστόσο για το τελευταίο, οι Tom Cruise και Christopher McQuarrie εκφράζουν την αντίθεση τους.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, σε ένα διάλειμμα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του Top Gun: Maverick μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Christopher McQuarrie, σε βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό του πρώτου στο Twitter, υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες σημερινές τηλεοράσεις διαθέτουν από προεπιλογή ενεργοποιημένη την λειτουργία «εξομάλυνσης της κίνησης», με αποτέλεσμα οι ταινίες, ειδικά στις γρήγορες σκηνές δράσης να δείχνουν αφύσικες και σαν φτηνές τηλεοπτικές παραγωγές «λες και γυρίστηκαν σε high-speed video αντί για φιλμ».

Η τεχνολογία εξομάλυνσης της κίνησης, σύμφωνα με τον Tom Cruise, αλλοιώνει τις κινηματογραφικές ταινίες και χαλάει την εμπειρία θέασης και για αυτό προτρέπει το κοινό να εντοπίσει στο μενού της τηλεόρασης το χαρακτηριστικό και να το απενεργοποιήσει.

«Οι δημιουργοί ταινιών συνεργάζονται με τους κατασκευαστές για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το «video interpolation» ενεργοποιείται στις τηλεοράσεις, δίνοντάς σας ευκολότερη πρόσβαση και περισσότερες επιλογές για το πότε να χρησιμοποιείτε το χαρακτηριστικό» λέει ο Tom Cruise με τον σκηνοθέτη Christopher McQuarrie να συμπληρώνει πως, «εντωμεταξύ, με μία απλή αναζήτηση στο Internet θα βρείτε οδηγίες, βήμα προς βήμα, για το πώς να απενεργοποιήσετε γρήγορα τη τεχνολογία».

Στο παρελθόν, και άλλοι καταξιωμένοι σκηνοθέτες έχουν πάρει θέση ενάντια στην τεχνολογία όπως οι Rian Johnson (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi), Christopher Nolan (Interstellar, Inception) και Paul Thomas Anderson (Τhere will be blood, Magnolia) με τον Rian Johnson να αναφέρεται στο «motion smoothing» ως… «liquid diarrhea». Οι περισσότεροι σκηνοθέτες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία κάνει τις ταινίες να δείχνουν επίπεδες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραμορφώνει τα σώματα των ηθοποιών (δείτε το παρακάτω βίντεο στα 1080p).

Δυστυχώς, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων ονομάζουν διαφορετικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία οπότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να αναζητήσετε τη τεχνολογία στο Internet ειδικά για τη μάρκα της τηλεόρασης σας ή να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης. Για παράδειγμα, η LG την ονομάζει TruMotion, η Sony την ονομάζει Motio Flow, η Samsung την λέει Motion Plus ενώ η Philips την ονομάζει HD Natural Motion και η Panasonic, Intelligent Frame Creation κ.ά.

The Verge

  • Like 4